Tips om een kleine woning gezellig en praktisch in te richten

Tips om een kleine woning gezellig en praktisch in te richten

Een kleine woning hoeft zeker geen nadeel te zijn. Het is gezellig knus en het kost veel minder tijd om deze te onderhouden. Toch kan het inrichten lastig zijn. Je wil voorkomen dat het hele huis bomvol spullen staat. Tegelijkertijd heb je bepaalde meubels echt wel nodig. Hoe zorg je ervoor dat er voldoende ruimte in huis blijft en dat het toch gezellig en praktisch kan worden ingericht? Woon jij klein en kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Laat je dan inspireren door de onderstaande tips. 

Laat meubels op maat maken 

Heb je niet alleen een kleine woning, maar is deze ook nog eens gevuld met lastige hoeken of een laag plafond? Dan maakt dit het nog lastiger om het juiste interieur bij elkaar te verzamelen. In dit geval is het verstandig om meubels op maat te laten maken. Tv meubels op maat kunnen bijvoorbeeld geheel naar wens worden gemaakt. Jij geeft niet alleen jouw specifieke wensen door, maar er wordt ook volledig rekening gehouden met de beschikbare ruimte. 

Door meubels op maat te gebruiken, zorg je ervoor dat de gehele ruimte optimaal wordt benut. Bovendien betekent dit ook dat je zelf bepaalt hoeveel ruimte je voor elk meubelstuk wil gebruiken. Welke meubelstukken hebben bijvoorbeeld prioriteit? 

Meubels op maat zijn onmisbaar in kleinere woningen. Bovendien worden deze steeds vaker aangeboden en kosten ze niet heel veel meer dan kant-en-klare meubels. Het is dan ook zeker de moeite waard om hiernaar op zoek te gaan. 

Kies voor multifunctionele meubels 

Een andere manier om slim ruimte te besparen en toch van een praktisch interieur te genieten, is door het gebruik van multifunctionele meubels. Dit zijn meubels die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden. Bovendien is er op dit gebied tegenwoordig steeds meer te koop. Ook omdat de woningen simpelweg kleiner worden gemaakt door een gebrek aan ruimte en overbevolking.  

Bij multifunctionele meubels kun je bijvoorbeeld denken aan een slaapbank, een uitschuifbare eettafel of een salontafel met extra ruimte om spullen in op te bergen. 

Haal zoveel mogelijk licht in huis 

Wat vooral belangrijk is, is dat de ruimtelijke uitstraling van de woning niet verstoord wordt. Je wil voorkomen dat de ruimte overvol wordt en dat daarmee nog minder ruimte overblijft om te lopen of voor bijvoorbeeld de kinderen om te spelen. Daarnaast heeft dit uiteraard ook invloed op de sfeer in de woning. 

Maar hoe creĆ«er je een ruimtelijke uitstraling als de woning niet al te groot is? Dit doe je vooral door te spelen met licht. Door zoveel mogelijk lichtinval in huis te halen, ogen de kamers veel lichter en ruimer. Lichte kleuren reflecteren bovendien ook licht. Daarom is het verstandig om in een kleinere woning zoveel mogelijk lichte kleuren te gebruiken. Zowel als het gaat om de meubels, als om de kleur op de muren. Dat hoeft niet alleen wit te zijn. Je kunt ook bijvoorbeeld aan pasteltinten denken.