Motorrijbewijs halen? Zo gaat het in zijn werk

Motorrijbewijs halen? Zo gaat het in zijn werk

Je houdt van snelheid, adrenaline, reizen en mooie plekken bezoeken. Dan is motorrijden echt iets voor jou! Als je wilt beginnen met motorrijden zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ook is het handig om van te voren zoveel mogelijk te weten over motorrijden en hoe je hier het beste mee kunt beginnen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van motorrijden en leggen we je uit hoe je hiermee kunt beginnen zodat jij zo snel mogelijk je motorrijbewijs in je zak hebt.

Vanaf welke leeftijd mag je motorrijden?

Ben je nog onder de zestien jaar oud maar ben je wel van plan om motor te gaan rijden in de toekomst? Dan is het goed om te weten dat dit vanaf een leeftijd van 17 al kan. Wanneer je 17 jaar oud bent geworden ben je oud genoeg om motorrijlessen te volgen en een theorie-examen te halen. Voor een praktijkexamen in motorrijden moet je wel 18 jaar oud zijn. Dus mocht je zo vroeg mogelijk een motorrijbewijs willen halen, dan zou je rond 17,5 jaar oud kunnen beginnen met lessen zodat je direct je praktijkexamen kunt doen zodra je 18 jaar oud bent. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe goed je lessen gaan.

Uitzoeken van de motorrijschool

Het uitzoeken van de juiste motorrijschool is van groot belang. Je wilt je op je gemak voelen bij de rijschool en je rijinstructeur. Dit kan je het beste doen door onderzoek te doen naar verschillende motorrijscholen en bij deze rijscholen een proefles aan te vragen. Zo kun je goed vergelijken en uiteindelijk voor de prettigste gaan. Mocht je je motorrijlessen in Leidschendam willen volgen, dan is Motorrijschool Delfin zeker een rijschool om eens een proefles bij aan te vragen.

Je eerste proefles

De eerste proefles is erg belangrijk. Hier kan je eens proeven hoe het is om motor te rijden. Mocht het toch niks voor je zijn, dan ben met een proefles erg voordelig uit en zit je niet direct vast aan een pakket van lessen. Probeer bij je proeflessen zo goed mogelijk op te letten en gelijk zoveel mogelijk te leren. Zo ben je bij je eerste echte rijles goed voorbereid.

Motorrijlessen volgen

Heb je jouw motorrijschool gekozen? Dan kan je beginnen met je rijlessen. Gemiddeld heb je zo’n 20-25 lessen nodig voor je je praktijkexamen kunt gaan doen. Let bij de lessen altijd goed op en probeer zo goed mogelijk je best te doen en veilig deel te nemen aan het verkeer. Op deze manier zal je rijinstructeur je eerder laten afrijden.

Je motorrijbewijs

Heb je een bepaald aantal rijlessen achter de rug en mag je afrijden van je rijinstructeur? Goed bezig! Rust goed uit voor je rijexamen en zorg dat je voldoende hebt gegeten. Je kunt je nog voorbereiden door een extra les voor het examen in te plannen. Dan heb je in ieder geval goed ingereden. Blijf tijdens je examen rustig en probeer een gemaakt fout goed op te vangen en deze veilig op te lossen.

Je kunt op de motor drie soorten rijbewijzen halen: rijbewijs A1, A2 en A.

Rijbewijs A1 is voor de lichte motor. Het gaat hier dan om motoren tot 125 cc en een maximaal vermogen van 11 kilowatt (kW).

Rijbewijs A2 is voor de middelzware motoren. Hierbij gaat het om motoren van een maximaal vermogen van 35kW.

Het laatste rijbewijs is rijbewijs A. Met die rijbewijs mag je zware motoren rijden met een onbeperkt vermogen.

Motorrijspullen

Met motorrijden zijn motorrijspullen natuurlijk erg belangrijk. Zo is een helm belangrijk maar ook een goede motorrijbroek, motorrij-jas en motorrijschoenen.