Hoeveel wegenbelasting moet je betalen voor een auto?

Hoeveel wegenbelasting moet je betalen voor een auto?

Je moet wegenbelasting betalen voor een auto in Nederland, maar hoeveel dat is, verschilt per gemeente. In dit artikel vertellen we je alles over het betalen van wegenbelasting en geven we een handige tool waarmee je direct kunt zien hoeveel je in jouw gemeente moet betalen.

Wat is wegenbelasting?

Wegenbelasting is een belasting die je moet betalen voor het gebruik van de weg. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de CO₂-uitstoot, het gewicht en het aantal kilometers dat je rijdt. In Nederland wordt wegenbelasting geheven door de gemeentes. Dit betekent dat de tarieven per gemeente kunnen verschillen.

Hoeveel wegenbelasting betalen?

Om te berekenen hoeveel wegenbelasting je moet betalen, kun je gebruikmaken van de Wegenbelastingcalculator. Hierin vul je verschillende gegevens in, zoals je postcode en het kenteken van je auto, en je krijgt direct een indicatie van het bedrag dat je moet betalen. Zo'n soort calculator / berekenscript is noodzakelijk, omdat iedere gemeente andere berekeningen hanteert.

In de provincie Noord-Holland betaal je bijvoorbeeld voor een auto van 7051kg €1279 per jaar . Dit komt neer op € 106,58 per maand. In de provincie Limburg is dit bedrag € 1364. Zoals je kunt zien, verschilt het dus per provincie hoeveel wegenbelasting je moet betalen. In dit geval scheelt het bijvoorbeeld €7 per maand Zelf berekenen? Gebruik dan deze tool van Belastingdienst.nl.

Wanneer wegenbelasting betalen?

Als je weet hoeveel wegenbelasting je moet betalen, is het belangrijk om te weten wanneer dit bedrag betaald moet worden. De meeste gemeentes laten automobilisten twee keuzes: ofwel jaarlijks ofwel maandelijks wegenbelasting betalen. Het kan voordelig zijn om jaarlijks te betalen, omdat je dan in één keer klaar bent met de wegenbelasting en je geen maandelijkse kosten hebt. Houd er wel rekening mee dat je dan een groot bedrag in één keer moet betalen.

Zoals je hierboven kunt lezen, is het belangrijk om te weten hoeveel wegenbelasting je moet betalen en wanneer dit bedrag betaald moet worden . Dit hangt namelijk af van de gemeente waarin je woont. Wil je direct weten hoeveel wegenbelasting je moet betalen in jouw gemeente? Gebruik dan de Wegenbelastingcalculator van de belastingdienst.