Hoe zorg je voor een goed beveiligd huis?

Hoe zorg je voor een goed beveiligd huis?

Iedereen maakt zich wel eens zorgen om inbrekers. Het voelt niet fijn om te weten dat er mensen zijn die je huis binnen willen gaan om daar spullen vandaan te halen. Bovendien is je huis een heel persoonlijke plek, het voelt simpelweg niet fijn om te weten dat een onbekende daar zonder jouw toestemming binnen is geweest, ongeacht of die onbekende ook nog eens spullen mee heeft genomen.

Zorg ervoor dat je huis goede sloten heeft

De meest voorkomende vorm van beveiliging is hang-en sluitwerk. Elk huis in Nederland heeft sloten, en als je huis geen sloten heeft zal de eerste inbreker die het probeert direct binnen zijn. Geen sloten hebben is dus ook geen optie. Maar hoe goed zijn de sloten die op dit moment in je huis zitten eigenlijk? De ontwikkeling van inbrekersgereedschap heeft verre van stil gezeten en de sloten die ooit als perfect gezien werden zijn tegenwoordig met het meest basale gereedschap open te krijgen. Er zijn tegenwoordig zelfs nog enkele oude huizen die nog gebruik maken van lopers als deursleutels. Tegenwoordig hebben inbrekers gereedschap dat die sloten op een dusdanige manier open kan maken dat het vanaf een afstandje gezien lijkt alsof ze een normale sleutel gebruiken. Je buren zouden kunnen denken dat je een vriend een sleutel en toestemming hebt gegeven waardoor zij niets verdenken.

Een inbraakalarm: als ze dan binnen zijn weet je het in ieder geval

Ook de beste sloten zijn niet perfect, en menselijk falen kan er ook voor zorgen dat je huis niet goed beveiligd is. Iedereen vergeet wel eens een deur op slot te doen. Je kan dan een tweede lijn aan de beveiliging van je huis toevoegen met een alarmsysteem. De meest basale alarmsystemen maken een heleboel herrie als ze beweging detecteren terwijl ze aan staan. Dit maakt iedereen in het huis alert, ook als ze nog lagen te slapen, en jaagt meestal ook nog eens de inbreker weg. Je kan ook voor een geavanceerder alarmsysteem kiezen. Veel van deze alarmsystemen zijn gekoppeld aan een alarmcentrale, en nemen wanneer het alarm afgaat ook contact op met de politie, zodat die direct achter de inbrekers aan kan.

Camera’s: een goede aanvulling op je strategie

Wat ook vaak gebruikt wordt in de beveiliging van huizen zijn beveiligingscamera’s. Beveiligingscamera’s zorgen er op z’n minst voor dat alles binnen wordt vastgelegd, en als ze ‘verbonden’ zijn ze kunnen er ook voor zorgen dat jij of een centrale alarmcentrale bij het afgaan van een alarm vanaf overal ter wereld kan zien wat er binnen aan de hand is. Wat belangrijk is bij het ophangen van beveiligingscamera’s is de positie: zorg ervoor dat ze zo hangen dat de gezichten van de gefilmden herkenbaar in beeld zijn. Dit zorgt ervoor dat de opsporing van eventuele inbrekers een stuk makkelijker verloopt. Bovendien verzekert dit dat eventuele inbrekers de camera’s zien, waardoor de camera’s een afschrikkende effect hebben en de inbrekers hun poging afbreken.

De risico’s van verbonden beveiligingscamera’s

Let er bij de verbonden camera’s wel bij op dat er meer partijen toegang kunnen hebben tot de beelden. Zo zijn niet alle beveiligingscamera’s even goed beveiligd en is het voorgekomen dat een derde partij zo toegang had tot de beelden, waardoor hij ook kon zien wanneer iemand niet thuis was en juist kon zien wanneer inbreken het makkelijkst is. De kans dat dit gebeurt is minuscuul, maar de kans bestaat wel.