Hoe geef je jouw trap een upgrade?

Hoe geef je jouw trap een upgrade?

Een trap heeft met name een functionele meerwaarde: het zorgt ervoor dat je naar de bovenverdieping kan of naar beneden kunt gaan. Maar een trap heeft meer te bieden dan dat. Juist omdat dit een ondergewaardeerd onderdeel is van een woning, verdient het wel een speciale upgrade. Ben jij op zoek naar manieren waarop jij jouw trap mooier en specialer kan maken? Lees dan voor deze tips!

Speciale leuning

Veel trappen hebben een (geverfde) houten leuning. Vanwege de functie is deze vaak rond en is de diameter niet te groot om zo gemakkelijk vast te kunnen houden. Maar dit functionele onderdeel van de trap kan prima een speciale uitstraling krijgen. Denk bijvoorbeeld aan  het gebruiken van andere materialen. Zo hebben andere materialen zoals metaal, grover hout of een kunststof een totaal andere look & feel. Dit heeft veel invloed op hoe de rest van de trap er uit ziet. Ook met kleur kan veel gedaan worden. Waarom moet een trapleuning altijd wit, zwart of houtkleurig zijn? Juist een felle of warme kleur kan een mooi accent vormen van de trap.

Een chique loper

Naast een aanpassing van de leuning kan gekozen worden voor een loper op de trap. Dit geeft een chique uitstraling en is helemaal geschikt wanneer je de huidige trap wilt renoveren maar niet de hele trap wil vervangen. Wanneer het houtwerk of de verf beschadigd is, kan juist het toevoegen van een loper er voor zorgen dat de trap als nieuw lijkt. Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft lopers. Tapijt achtige lopers, dunnere lopers of wollen traplopers zijn mogelijke opties. Daarnaast zijn er ook trapmatten. Deze maten bedekken een deel van de trap en zijn daarom makkelijker zelf te monteren. Daarnaast is dit ook een goedkopere keuze.

Verlichtingseffect

Het verlichten van de trap klinkt wellicht overbodig. Maar juist het toevoegen van verlichting kan zorgen voor een decoratief effect. Door verlichting onder de treden te plaatsen, worden de traptreden verlicht. Ook is het mogelijk om aan de zijkant de trap te verlichten of led strips

van 20 meter langs de muur te installeren. Zo creëer je een sfeervol effect en zijn de traptreden beter zichtbaar wanneer je ‘s avonds de trap op loopt. Dit biedt dus ook extra veiligheid en zo hoef je geen extra licht aan te doen. Ontdek welke led verlichting past bij jouw trap bij ledlichtstunter!

Decoratieve muur

Ook de muur van decoratie voorzien doet goed aan de uitstraling van jouw trap. Zo kun je kiezen voor het ophangen van fotolijstjes, het verven in een speciale kleur, een plank met decoratieve items zoals planten of een spiegel