Een make-over voor je huis: verbouwingtips!

Een make-over voor je huis: verbouwingtips!

Stel, je hebt een mooie pot spaargeld en je hebt besloten dat je een deel daarvan wilt gaan spenderen aan een verbouwing in huis. Maar wat ga je aanpakken? Vaak heb je wel een wensenlijstje met mogelijke klussen, maar wat heeft prioriteit?

Natuurlijk moet je vooral kiezen waar jij het gelukkigst van wordt, maar het is ook goed om rekening te houden met welke verbouwingen de meeste waarde opleveren voor je huis. Wij geven je hier een paar opties!

Maak een fijne kamer van je zolder

De meeste zolders zijn donkere ruimtes, waar in de meeste gevallen niet heel veel aandacht aan wordt besteed. Het is immers toch vaak een opbergruimte, of een wasruimte. Maar je kunt hier natuurlijk ook een mooie, fijne extra kamer van maken.

Hoe? Bijvoorbeeld met een kunststof dakkapel. Een dakkapel brengt én heel veel licht in het vertrek, én een zee van extra ruimte: met name als je zolder alleen maar uit schuine wanden bestaat.

Bovendien, zorgt een extra kamer uiteindelijk vaak ook voor een waardestijging van je huis, dus het is ook nog eens een slimme investering.

Uitbouw van je woonkamer

Wil je extra vierkante meters toevoegen aan je huis, dan kan dat op zolder, maar dat kan bijvoorbeeld ook bij de woonkamer. Een populaire verbouwing is het uitbouwen van de leefruimte op de begane grond, dit doe je door een uitbouw te maken, vaak richting de achtertuin.

Je snoept een klein stukje van de tuin af en voegt dit aan je woonkamer. Vervolgens kun je bijvoorbeeld door een schuifpui, je tuin wel heel goed betrekken bij je leefruimte. Niets lekkerder dan in de zomer een kunststof schuifpui open te gooien en de grens tussen tuin en huis te laten vervagen.

Energiebesparende verbouwingen

Wat altijd een goed idee is, zijn verbouwingen die energie besparen: je bent goed bezig voor het milieu, uiteindelijk ook voor je eigen portemonnee en het voegt zeker waarde toe aan je huis. Aan welke verbouwingen moet je dan denken?

Vervang bijvoorbeeld je ramen met HR++ of HR+++ glas, zodat je huis op en top geïsoleerd is. En als je toch daar mee bezig bent, dan kun je ook je kozijnen meteen mee nemen. Kunststof kozijnen zijn enorm duurzaam, onderhoudsarm en sluiten naadloos waardoor er amper warmte kan ontsnappen.

Je kunt ook je dak en/of muurisolatie aan gaan pakken. Weet je niet waar je moet beginnen? Laat dan een scan uitvoeren om te zien waar jouw ‘warmtelekken’ zitten, dan weet je wat je het beste als eerste aan kan pakken.