Groeit jouw spaargeld wel?

Groeit jouw spaargeld wel?

Heb je een bedrag op je lopende rekening staan, waar je eigenlijk niets mee doet? Dat is zonde, want hiermee wordt je geld eigenlijk steeds minder waard. De inflatie zorgt er namelijk voor dat je in de toekomst steeds minder kunt kopen voor hetzelfde geld. Het is daarom belangrijk om je spaargeld te laten groeien. Het liefste doe je dit waarschijnlijk op een veilige manier, zonder dat je risico’s loopt. Kan dit? Dat kan zeker! Met een spaardeposito groeit je geld en behoud jij je koopkracht. Hieronder lees je hoe een spaardeposito precies werkt!

Gegarandeerde groei

Als je onder de honderdduizend Euro blijft met je spaardeposito, staat de Nederlandse Bank garant voor dit bedrag. Dat betekent als de bank waar je jouw spaardeposito afsluit failliet gaat, jij altijd je geld terugkrijgt. Daarnaast krijg je natuurlijk rente op je spaardeposito, deze rente staat vast en kan niet tussentijds worden gewijzigd. Je weet dus precies waar je aan het einde van de looptijd toe bent als het gaat om het eindbedrag. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld gericht spaart voor een keuken of bijvoorbeeld een nieuwe auto. Je spaargeld groeit gegarandeerd en mocht er iets fout gaan, dan weet je zeker dat je jouw inleg terug zult krijgen.

Spaar met geld wat je kunt missen

Reken uit hoeveel geld je kunt missen in de periode dat een spaardeposito loopt. Is deze looptijd bijvoorbeeld tien jaar, reken dan uit of je het geld wat je in wilt leggen dan niet nodig hebt binnen die termijn. Denk hierbij aan gezinsuitbreiding wat geld kost of hoge kosten aan je woning die op je pad kunnen komen. Ook als je kinderen gaan studeren kan dit nogal in de papieren lopen. Weet je zeker dat je het bedrag kunt missen gedurende de looptijd? Dan kun je met een gerust hart een spaardeposito afsluiten. Heb je onverhoopt toch geld nodig? Dan kun je alsnog aan je eigen geld komen, alleen moet je dan wel een boete betalen.

Vergelijk spaardeposito’s

De ene spaardeposito vergelijken met de andere kun je online prima doen. Bijvoorbeeld op Geld24.nl is het eenvoudig om spaardeposito’s met elkaar te vergelijken. Hier kun je bijvoorbeeld vergelijkingen maken op basis van rentepercentages, looptijden en andere variabelen. Je hebt in een korte tijd een prima beeld wat er mogelijk is. Is een spaardeposito ook wat voor jou?