Elektrisch rijden, hoe vind je een laadpaal?

Elektrisch rijden, hoe vind je een laadpaal?

Er rijden steeds meer elektrische auto’s in ons land. Mede doordat de overheid dit steeds aantrekkelijker probeert te maken. Het wegverkeer in Nederland veroorzaakt immers een vijfde van de totale broeikasgassen. In het klimaatakkoord is dan ook opgenomen dat de aanschaf van elektrische auto’s gestimuleerd moet worden en ook dat de voorzieningen verbeterd moeten worden. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat er meer laadpalen in ons land moeten komen. Het doel is om in 2030 circa 1,7 miljoen laadpalen te hebben. Momenteel zijn dat er nog 55.000. 

Behoor jij tot de steeds grotere groep mensen die overweegt om een elektrische auto te kopen? Dan zit je misschien ook met vragen. Want hoe handig is elektrisch rijden nou eigenlijk? Wat als je in een gebied bent waar je de weg niet kent en je plotseling met een lege accu komt te staan? Hoe vind je een laadpaal als je de omgeving niet kent? In dit artikel hopen we veel van die zorgen weg te kunnen nemen. 

De voorzieningen zijn erg goed 

Wees je er allereerst van bewust dat de voorzieningen voor elektrische voertuigen in Nederland erg goed zijn. Een laadstation voor elektrische voertuigen vinden hoeft dan ook niet al te lastig te zijn. Wist je dat we in Nederland in vergelijking met andere Europese landen zelfs koploper zijn op het gebied van laadpalen? Op bijna elke plek zijn er wel laadpalen te vinden en het aantal blijft gestaag toenemen. Mede doordat gemeenten worden gestimuleerd om hier extra in te investeren. Je hoeft dus echt niet bang te zijn dat er geen laadpaal in de buurt te vinden is. Waar je ook komt, er is altijd wel een laadpaal te vinden. 

Download een laadpaal app 

Een goede manier om snel een laadpaal te vinden is door het downloaden van een zogenaamde laadpaal app. Dit zijn apps die direct de dichtstbijzijnde laadpalen tonen. Als je je dus bevindt op een plek waar je de omgeving niet kent, dan kun je met behulp van deze app toch snel een geschikte laadpaal vinden. Bovendien tonen deze apps ook actuele informatie. Denk bijvoorbeeld aan tarieven, maar ook of de laadpaal wel of niet beschikbaar is. Zo rij je nooit voor niets en weet je zeker dat je je auto hier kunt aansluiten. 

Route opvragen 

Het handige van deze apps is dat je naast de locatie ook direct de route op kunt vragen. Zo voorkom je dat je onnodig rondjes moet rijden voordat je de locatie gevonden hebt. Je kunt direct de route uit laten stippelen en op die manier de navigatie naar de locatie volgen. 

Kortom: in Nederland hoef je echt niet bang te zijn dat je met een lege accu komt te staan. De voorzieningen zijn ongelooflijk goed. Bovendien kun je bij de meeste openbare gebouwen eenvoudig van een laadpaal gebruikmaken. Ook bij steeds meer bedrijven is dit het geval. Hierdoor is opladen wanneer jij op het werk bent bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger geworden.