Een cel een kleur geven bij een waarde in een spreadsheet

Een cel een kleur geven bij een waarde in een spreadsheet

Werk je veel met Excel? Geniet jij ook zo van de voordelen van dit spreadsheetprogramma? Je kunt er gemakkelijk mee werken, het is vrijwel overal beschikbaar en je kunt er gemakkelijk bestanden mee delen. Vind je het soms wel lastig om te snappen wat er eigenlijk staat, simpelweg omdat er soms gewoon heel veel informatie op een werkblad staat? Je kunt op een simpele manier een cel een kleur geven bij een specifieke waarde, waardoor je veel meer inzicht en overzicht krijgt. Handig toch? Meer van dit soort tips lezen? Op pctipvandedag.nl kun je ze vinden!

Hoe geef je een cel een kleur bij een bepaalde waarde?

Cel een kleur geven bij een waarde werkt heel eenvoudig. Als je op een cel gaat staan kun je kiezen voor ‘voorwaardelijke opmaak’ en vervolgens voor ‘markeringsregels voor cellen’. Je kunt nu aangeven voor welke specifieke waarde (bijvoorbeeld een negatieve waarde) je de cel een andere kleur wilt geven. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een rode kleur voor negatieve cijfers. Handig, als je regelmatig managementinformatie haalt uit een Excel document en je meteen kunt zien waar het misgaat.

Ideaal voor presentaties

Geef je regelmatig presentaties? Dan is het erg handig als je op deze manier informatie nog beter kunt presenteren. Denk hierbij aan het presenteren van de maandcijfers aan steeds dezelfde mensen. Door de vakjes te kleuren die relevant zijn, weten de deelnemende mensen aan de presentatie altijd waar ze op moeten letten. Je kunt hierbij bijvoorbeeld de ‘goede uitkomsten’ groen maken en de ‘niet goede uitkomsten’ rood. Hiermee kun je op een eenvoudige manier informatie goed overbrengen en is het altijd voor iedereen meteen duidelijk.

Excel biedt veel mogelijkheden

Naast het werken met kleuren kun je in Excel bijvoorbeeld ook gemakkelijk formules invoeren. Hierbij kun je van een reeks getallen bijvoorbeeld het gemiddelde tonen, of de som van getallen. Je kunt de ook bijvoorbeeld de waarde van cellen op elkaar delen, of cellen vermenigvuldigen met elkaar. Hierbij hoef je alleen maar de waardes in te voeren en doet Excel de rest voor je. Je kunt hierbij de formulevelden ook nog eens beveiligen, zodat deze altijd goed blijven staan. Ideaal toch?