Alles wat je moet weten over het ontkalken van jouw koffiemachine

Alles wat je moet weten over het ontkalken van jouw koffiemachine

De meeste Nederlanders kunnen niet zonder koffiemachine of koffiezetapparaat. Koffiedrinken hoort bij het dagelijks leven. Een dagelijkse kop koffie om de dag mee te starten of als ‘toetje’ na het eten. De gastvrijheid die hierbij komt kijken. Komt er in ons land iemand op visite? Dan is het heel normaal om een kop koffie aan te bieden. Voor een optimale en langdurige smaakbeleving is het echter belangrijk dat de koffiemachine goed onderhouden wordt. Dat geldt voor elke koffiemachine. Of het nu gaat om een eenvoudige Espressomachine of een geavanceerde koffiebonenmachine. Hierbij is ontkalken verreweg het belangrijkst. Maar wat komt hier allemaal bij kijken?

Waarom moet de koffiemachine ontkalkt worden?

Het is belangrijk om de koffiemachine regelmatig te reinigen. Dat weet iedereen. Toch is nog lang niet voor iedereen duidelijk waarom dit zo belangrijk is. Eigenlijk is het simpel. Overal in huis waar er water wordt gebruikt, zal er ook kalkaanslag optreden. Dit kun je niet voorkomen. Je kunt het wel verminderen met bijvoorbeeld een waterfilter. Maar ook dan zal er nog altijd enige kalkaanslag optreden.

Kalkaanslag kan echter heel veel problemen opleveren. Het zal niet alleen op de lange termijn de smaak beïnvloeden van de koffie, maar zal uiteindelijk ook de levensduur kunnen verkorten. Daarom is het van essentieel belang dat er regelmatig ontkalkingstabletten worden gebruikt. Met behulp van dergelijke tabletten is de koffiemachine binnen mum van tijd ontkalkt. Het is een klusje waar heel weinig tijd in gaat zitten, maar wat wel een enorm groot effect kan hebben op de smaak en de levensduur van jouw koffiemachine.

Aanbevolen wordt om de koffiemachine op zeer regelmatige basis te ontkalken. Hoe vaak dit nodig is? Dat is geheel afhankelijk van de waterhardheid in jouw omgeving, de hoeveelheid koffie die je wekelijks zet en of je wel of geen waterontharder gebruikt. Gemiddeld genomen moet de koffiemachine elk kwartaal een keer gereinigd worden. Kijk om hier zeker van te zijn altijd nog even naar de meegeleverde instructies van de fabrikant van je koffiemachine.

Het ontkalken gebeurt heel gemakkelijk met behulp van de juiste ontkalkingstabletten. Houd er hierbij wel rekening mee dat je de juiste tabletten voor jouw koffiemachine gebruikt.

Hoe herken je kalkaanslag in je koffiemachine?

Hoe weet je of er kalkaanslag in de koffiemachine aanwezig is? Als je te laat bent met ontkalken, zal je dit meestal wel werken aan een aantal signalen die jouw koffiemachine zelf zal geven. Denk hierbij aan het volgende:

Geavanceerde koffiemachines beschikken veelal over een knopje die aanspringt als het tijd is om te ontkalken. Zo zie je direct wanneer het tijd is om de ontkalkingstabletten voor Jura te gebruiken.

De meest eenvoudige manier is toch om even in de binnenkant van de koffiemachine te kijken. Je herkent kalkaanslag direct aan een wittige of grijzige laag in de machine.

Merk je dat dezelfde koffiebonen ineens een heel ander smaakprofiel hebben? Dan is dit ook een eerste teken dat er kalkaanslag aanwezig is. Dit kan de smaak van de koffie namelijk ernstig beïnvloeden.