Zo kun je gezond én goedkoop eten als student

Zo kun je gezond én goedkoop eten als student

Woon jij sinds kort op jezelf? Na jarenlang thuis wonen, kan het lastig zijn om iedere dag te zorgen voor een fatsoenlijke, gezonde maaltijd. Veel studenten hebben nog weinig ervaring met koken. En iedere dag dezelfde gerechten eten, is natuurlijk ook niet leuk. Daarnaast moet het eten ook betaalbaar blijven, want het leven als student is vaak al duur genoeg. Wil jij weten hoe je lekker en gezond kunt eten als student? Hieronder vind je de beste tips en gerechten.

Goedkoop en gezond eten

Wil je gezonder eten, maar niet veel geld uitgeven? Dan zijn er verschillende manieren om dit te doen. Probeer bijvoorbeeld wat minder vlees te eten, want vlees kan erg duur zijn. Denk ook goed na over de houdbaarheidsdatum op verpakkingen. Veel voeding kun je ook lang na deze datum nog gewoon eten. Gooi dus nooit onnodig voedsel weg. Houd ook de folders en aanbiedingen van lokale supermarkten en winkels goed in de gaten.

Woon je in een studentenhuis, of woon je samen met anderen? Probeer dan wat vaker met z’n allen samen te eten. Het maken en koken van grotere porties is vaak een stuk goedkoper. Bedenk ook goed hoeveel je van iets nodig hebt. Hoeveel gram rijst per persoon heb je bijvoorbeeld nodig? Als je goed nadenkt over wat je eet, met wie en hoeveel te koopt, kun je op de lange termijn veel geld besparen.

Lekkere gerechten

Er zijn veel gezonde gerechten die je kunt maken voor een lage prijs. Denk bijvoorbeeld aan pasta’s, noedels met groenten en lekkere soep. Ook stamppot en salades kun je meestal goedkoop maken. Rijst met kip is natuurlijk ook een populaire keuze. Zeker als je met meerdere personen eet. Je kunt deze veelvoorkomende gerechten ook eens afwisselen, met minder voorkomende gerechten. Maak bijvoorbeeld eens een wrap, met je favoriete ingrediënten.

Weet je niet hoe je al deze gerechten moet maken? Dan is dit tegenwoordig geen enkel probleem. Veel gerechten hebben alle informatie die je nodig hebt op de verpakking staan. Je kunt ook altijd even kijken op internet, of zelfs een tutorial opzoeken waar je kunt meekijken met iemand anders. Koken moet je leren, maar veel gerechten zijn helemaal niet moeilijk om klaar te maken.