WC verstopt

WC verstopt

Het lijkt altijd zo dat op de meest onhandige momenten de wc verstopt zit. De wc spoelt niet meer door en het water komt omhoog. Als je pech hebt, is de wc overstroomt met alle viezigheid erin. Wat te doen. Een paar tips:

Zoek naar de oorzaak

Kijk je of je de oorzaak van je verstopte wc ziet en probeer dit (met rubber handschoenen) te pakken. Vaak is het een wc rol, te veel wc papier of speelgoed.

WC Ontstoppen

Als je de oorzaak van je verstopte wc niet ziet, probeer dan de wc te ontstoppen. Doe wat afwasmiddel in de wc pot en gooi van een meter hoogte heet water in de pot. Het water moet goed heet zijn, maar hoeft niet te koken anders gaat het porselein van de pot misschien kapot. Laat het water en het sop 5 minuten inwerken en spoel daarna door

Een nadeel van deze methode is als er vrij veel water in de pot staat en door het toegevoegde water de pot overstroomd. Let hier goed op want een overstroomde wc is nog veel viezer.

Plomper gebruiken

Een andere mogelijkheid om je verstopte wc schoon te krijgen is om de plomper te gebruiken, de rubberen ontstopper. Zorg dat het rubber de hals van de wc-pot helemaal vacuüm zuigt. Maak eventueel het rubber zacht door de plomper onder heet water te stoppen. Probeer met de plomper een zuigende kracht te creëren waardoor de oorzaak van de ontstopte wc steeds kleiner wordt. Druk niet te hard waardoor de verstopping juist dieper komt te zitten.

Ontstoppingsmiddel of de kledinghanger

Naast de plomper kan je ook ontstoppingsmiddel gebruiken om je verstopte wc door middel van een chemische reactie op te lossen of kleiner te maken. Gebruik wel rubberen handschoenen want het is geen lekker spul om op je handen te krijgen. Je kan het ook eerst zonder chemische middelen proberen door met behulp van een kledinghanger of iets anders hard en scherps de verstopping kleiner te maken of af te breken. Je kunt ook je eigen ontstoppingsmiddel maken van baksoda/ zuiveringszout en azijn. Deze methode werkt langzaam en alleen bij een organische verstopping. Zuiveringszout kan je in een natuurwinkel kopen.

Loodgieter

Als het niet lukt of er is regelmatig een verstopping laat de loodgieter er naar kijken. Misschien kan hij het probleem vinden en oplossen. Succes!