Wat is ISO 27001?

Wat  is ISO 27001?

Als bedrijf of organisatie, is het erg belangrijk om het vertrouwen van je klanten en partners te winnen. Dit vertrouwen wil je ook zo goed mogelijk behouden. Werk je veel met digitale gegevens en informatie van klanten? Dan is ISO 27001 certificering iets om goed over na te denken. In Europa zijn de regels voor gegevensbescherming enorm aangescherpt, waardoor het voor bedrijven verstandig is om hun zaak op orde te hebben. Daarom kiezen steeds meer ondernemers om hun beveiliging in te richten volgens de ISO 27001.

ISO 27001 en andere certificeringen

Wat is de ISO 27001 nou precies? De ISO-managementsysteemnormen zijn wereldwijd erkend. Een certificering voor informatiebeveiliging laat aan klanten, werknemers of andere ondernemers zien dat jouw bedrijf of organisatie goed beveiligd is en dat jullie verstandig omgaan met informatie. De ISO 27001 is de standaard geworden voor informatiebeveiliging. Niet alleen in Europa, maar ook hierbuiten. Vooral voor bedrijven in de ICT, systeembeheerders en datacenters is deze certificering handig. Maar ook voor andere bedrijven, zoals bedrijven die software uitbrengen, of bepaalde marketingbureaus.

Naast de ISO 27001, heb je ook nog de ISO 27002. Dit is een vervolg en een aanvulling op de voorgaande norm. Als je voldoet aan deze eisen, zorg je voor nog meer veiligheid en betrouwbaarheid binnen je bedrijf. Omdat de ISO 27002 een aanvulling is op de ISO 27001, moet je altijd eerst zorgen dat je voldoet aan de eisen van de voorgaande norm.

Tijd en geld

Zijn deze informatiebeveiliging certificeringen een goed idee voor jou? Dat hangt af van je bedrijf. Hoeveel kosten je precies maakt om deze certificering te voldoen, hangt erg af van jouw situatie. Ook hangt dit natuurlijk af van hoe je bedrijf momenteel is ingericht en aan hoeveel eisen je nu al voldoet. Er zijn bedrijven die je hiermee kunnen helpen, om een goede berekening te maken van de kosten en tijd die je kwijt bent. Ook kun je op internet veel informatie vinden over de ISO 27001 en andere certificeringen.

Als je eenmaal voldoet aan de eisen en een certificering in huis hebt, weten klanten meteen dat ze jouw bedrijf kunnen vertrouwen met informatie en gegevens. In veel sectoren kan dit een grote meerwaarde zijn.