Tour des Combins, een uitdagende trektocht in de Italiaanse en Zwitserse Alpen

Tour des Combins, een uitdagende trektocht in de Italiaanse en Zwitserse Alpen

De Tour des Combins Trek is een hike route rond een van de beroemdste toppen van 4000 meter in de Alpen - de Grand Combin (4314 m). Tijdens deze trektocht van een week zal je hoge alpenweiden ontdekken, edelweiss in het wild zien groeien en langs de Glacier de Corbassière klimmen, een van de grootste gletsjers van Europa. Je klimt naar de Col du Grand St Bernard en zijn klooster, beroemd om de enorme St Bernard honden die erop uit zouden worden gestuurd om verdwaalde bergbeklimmers te vinden.

Waarom kiezen voor de Tour des Combins?

Dit is een gebied dat minder wordt bezocht door wandelaars, en iets van een verborgen juweeltje - voorlopig in ieder geval! Het is een geweldig alternatief voor de veel bekendere Tour du Mont Blanc, omdat je geniet van een prachtig landschap, weg van de drukte. We denken dat het een klassieke Alpentocht gaat worden. 

Deze trektocht steekt de grens tussen Zwitserland en Italië over en biedt 6 tot 7 dagen alpien wandelen rond het Combins-massief, met een piek van 4.314 m! De tocht verloopt door maar liefst vijf valleien in het hart van de Alpen. De bewegwijzerde route biedt een landschap van vele contrasten, dicht bij de hoge bergen maar in het hart van de middelgebergte. Het Grand Combins massief waar je tijdens deze tocht rond wandelt is ook ideaal gelegen tussen twee andere indrukwekkende bergen: de Mont Blanc en de Matterhorn. Op de hoger gelegen passen mag je je op een heldere dag dus aan een indrukwekkend zicht verwachten. 

Wat mag je verwachten?

Deze hiketrektocht omvat geen gletsjeroversteken, dus er is geen speciale uitrusting nodig, maar er zijn behoorlijk wat beklimmingen en afdalingen terwijl je door deze relatieve wildernis trekt. Onderweg kun je verblijven in berghutten die onbereikbaar zijn via de weg. Daarom zal je hier enkel andere outdoorliefhebbers aantreffen. Tegelijk betekent het ook dat je je eigen uitrusting zal moeten dragen. Er geen kampeergerief nodig voor deze tocht en kan je ook eten in de hutten waardoor je de rugzak licht kan houden. De tocht wordt vaak afgelegd in zeven dagen waarbij je dagelijks rond de 6 à 7 uur zal wandelen, dus een goede fysieke conditie is vereist. 

Je Tour des Combins voorbereiden

Zoals ieder avontuur in de outdoors vergt ook een trektocht als de Tour des Combins een goede voorbereiding. Welke afstanden moeten worden gewandeld van dag tot dag? Hoeveel hoogtemeters moeten worden overwonnen? Is er de mogelijkheid om te bevoorraden? Welke berghutten liggen er langs de route? En hoe geraak je aan het beginpunt van de tocht. De meeste antwoorden op deze vragen vind je vaak op een zoektocht online. Hoewel de Tour des Combins niet zo druk belopen is als bijvoorbeeld de Tour de Mont Blanc, vind je enkele blogs waar een verslag is geschreven vanuit een eigen ervaring. Zo vind je bijvoorbeeld op Paramount Freedom, een Adventure en Outdoorplatform, een trailguide voor het wandelen van deze route. 

Een dergelijke trailguide is erg handig voor het inwinnen van betrouwbare informatie. Zo kom je tijdens je avontuur niet voor verrassingen te staan.