Tips om op waterkosten te besparen

Tips om op waterkosten te besparen

Besparen op het gebruik van water is verstandig voor nu (je portemonnee) en voor later. Je (klein)kinderen kunnen dan ook nog gebruik maken van alle natuurlijke hulpbronnen van deze wereld. De hoeveelheid water op onze aarde wordt steeds minder en op steeds meer plekken regent het minder en zijn er extreme hittegolven boven de 45 graden.

Droogte

In Californië is er nu weer een enorme droogte. Er is in geen tijden regen gevallen. De overheid geeft allerlei tips om het gebruik van water zoveel mogelijk te beperken. Je tuin sproeien is bijvoorbeeld verboden evenals je zwembad vullen met kraan – of oppervlakte water. Ook wordt geadviseerd om niet door te trekken als je hebt geplast op de wc, alleen maar als je hebt gepoept.

Nederland

Gelukkig is er in Nederland nog niet zo’n extreme droogte. Al is de laatste tip van de Californische regering over de wc doorspoelen ook hier goed toepasbaar. Het bespaart water (en dus kosten). Als je dit niet wil, kan je ook nadenken over een toilet met 2 doorspoelknoppen en een spoelonderbreker. Eén knop voor de grote boodschap (6 liter), en één voor de kleine boodschap (3 liter). En de spoelonderbreker als je spoelen wil stoppen. Een oudere wc spoelt door met 9 liter water.

Het grootste gedeelte van het jaar valt er in Nederland genoeg regen voor het nat houden van je tuin. In de paar weken dat het warm is, begiet dan je planten met de gieter en laat je sproeier niet uren aan staan. Dit bespaart ook waterkosten.

Douchen

Heel veel mensen kunnen ook veel waterkosten besparen tijdens het douchen. Installeer als eerste een water besparende douchekop. Dit bespaart 5 liter water per douche beurt. Ook kan je denken aan een kookwekker tijdens het douchen. Je wordt je zo meer bewust van de tijd dat je doucht.

Afwassen

Er vindt regelmatig een discussieplaats of afwassen met de hand meer water bespaard dan met de vaatwasser. Daar wil ik nu niet verder op ingaan. Beiden hebben hun voor- en nadelen. Maar voor beiden geldt: laat aangebakken en gekookte pannen weken in water in plaats van lang schrobben onder een warme kraan afspoelen. Zet ze meteen in de week en niet pas als je toe bent aan de afwas.

Zet je vaatwasser pas aan als deze helemaal vol is. Kijk bij het kopen van nieuw servies en pannen of het geschikt is voor de vaatwasser. Anders moet je nog heel veel met de hand afwassen en dan bespaar je geen water.