Taxuskever in de tuin? Zo los je dit op!

Taxuskever in de tuin? Zo los je dit op!

Eigenlijk zou je eens met een vergrootglas een rondje door de tuin moeten kijken. Als je een behoorlijk vergrootglas hebt, kom je allerlei insecten tegen. Veel van deze insecten spelen een belangrijke rol in het ecologische systeem, maar op sommige insecten zit je absoluut niet te wachten.

Dat is het geval bij de taxuskever. Dit is oprecht een fraaie kever om te zien, maar je zit absoluut niet op de komst van deze kevers te wachten. Merk je echter op dat er in je tuin de nodige taxuskevers te vinden zijn? Dan is het zaak om in actie te komen.

Hoe kun je een taxuskever herkennen? De vorm van een taxuskever is vrij uniek te noemen. Dit is met name te danken aan de unieke snuit. Deze snuit is vrij lang, is gebogen en is voorzien van gebogen antennes. Veel andere keversoorten hebben een ander soort snuit.

De taxuskever is grotendeels zwart, maar kan aan de bovenzijde meer richting bruin gekleurd zijn. Deze bruine kleur wordt vergezeld door gele vlekjes. De beestjes zijn slechts één centimeter lang, maar kunnen toch behoorlijke schade in je tuin aanrichten.

Opvallend detail: met name in de zomermaanden kun je last van taxuskevers krijgen. Juist in de warmere maanden planten deze kevers zich voort. Dit doen ze niet zomaar, maar doen ze met een ongekende snelheid. Als je een plaag van deze kevers in je tuin opmerkt, ben je vaak al aan de late kant. De kevers hebben zich immers in je tuin al snel voortgeplant.

Wat zijn de gevaren van een taxuskever?

Zo op het eerste oog lijkt een taxuskever onschuldig te zijn. Dat zijn deze kleine beestjes allerminst. De taxuskevers richten namelijk op twee manieren schade aan de planten in je tuin aan:

- De volwassen taxuskevers knagen aan de rand van de bladeren. Met name als meerdere taxuskevers dit doen, zie je dit duidelijk aan de plant/bladeren terug. Er zijn grote happen uit de bladeren genomen, waardoor je plant een stuk minder fraai oogt.

- De larven taxuskevers tasten de wortels aan. De larven van taxuskevers zijn met name onder de grond bezig. Onder de grond tasten ze de wortels aan, waardoor de planten een stuk kwetsbaarder worden. Ze worden kwetsbaarder voor ziekten en schimmels, terwijl ze ook minder goed voedingsstoffen op kunnen nemen. Als je hier geruime tijd niks aan doet, kunnen de planten in je tuin dood gaan.

Taxuskevers bestrijden; zo doe je dat

Herken je de hierboven beschreven gevolgen? En heb je de kleine taxuskevers mogelijk ook al op de bladeren in je tuin rond zien lopen? Dan is het zaak om zo snel mogelijk iets aan deze kevers te doen. Haast is hierbij absoluut genoodzaakt, aangezien deze kevers zich dus razendsnel voortplanten.

Maar, hoe kun je de taxuskevers nou bestrijden? Je kunt dit het beste met aaltjes doen. Dit zijn kleine levende wormpjes. Deze wormpjes laat je in je tuin los, waarna ze zich in de bodem nestelen. In de bodem van je tuin gaan ze op zoek naar de larven van taxuskevers. Waarom? Omdat dit hun natuurlijke vijanden zijn.

Komen aaltjes de larven tegen? Dan weten de kleine wormpjes zich tot in het lichaam van de larven te dringen. Vandaaruit zijn de aaltjes moeiteloos in staat om de larven uit te schakelen.

Dit gaat met een duizelingwekkend en indrukwekkend tempo. Dit hoge tempo is te danken aan de dodelijkheid van de aaltjes, maar ook aan de voortplanting. Net zoals de taxuskevers planten de aaltjes zich ook razendsnel voort. Er ontstaan hierdoor in je tuin een ware oorlog tussen aaltjes en taxuskevers.

Deze oorlog is eigenlijk niet eerlijk te noemen. Het is namelijk een feit dat de aaltjes deze strijd altijd winnen. Aaltjes zijn nu eenmaal sterker dan de larven van taxuskevers. Voor jou is dit een groot voordeel; de taxuskevers kunnen zich niet meer voortplanten in je tuin. Mede daardoor sterft de populatie in je tuin snel uit.

Hoe moet je aaltjes gebruiken?

Het is allereerst zaak om geschikte aaltjes te kopen. Je kiest hierbij het beste voor speciale aaltjes tegen taxuskevers. Deze aaltjes vind je bijvoorbeeld bij Ecostyle.

Nadat je deze aaltjes gekocht hebt, krijg je ze snel thuisbezorgd. Het is zaak om ze vervolgens zo snel mogelijk in je tuin te verspreiden. Doe dit op maximaal 20 centimeter afstand van de plant waarop de taxuskevers zitten. De aaltjes dringen zich nu tot in de tuinaarde, waarna ze de strijd met de taxuskevers aangaan. Het enige dat jij nog hoeft te doen, is rustig af te wachten.