Stofzuiger onderhouden? Lees deze 3 tips!

Stofzuiger onderhouden? Lees deze 3 tips!

De stofzuiger is één van de meest gebruikte huishoudelijke apparaten. Elk gezin heeft er wel één. Soms zelfs meerdere soorten. Omdat dit apparaat zo intensief wordt gebruikt en essentieel is tijdens het schoonmaken en het garanderen van de hygiëne in huis, is het ook belangrijk dat deze op de juiste manier onderhouden wordt. Dit zorgt er niet alleen voor dat de stofzuiger optimaal zijn werk kan blijven doen, maar zorgt ook voor een langere levensduur. Maar waar moet je dan aan denken? Hieronder volgen enkele handige tips voor het onderhoud van jouw stofzuiger. Zo blijft deze langer in optimale conditie en heb je minder snel een nieuwe nodig. 

1. Stofzuigerzak tijdig vervangen 

Maak je gebruik van een stofzuiger met zak? Zorg er dan voor dat je de zak tijdig vervangt. Wacht hier niet te lang mee. Als je wacht totdat de zak helemaal uitpuilt, dan loop je het risico dat deze uiteindelijk gaat scheuren. Hierdoor kan er stof bij de motor van de stofzuiger komen. Stofzuigerzakken moeten - afhankelijk van het gebruik - minimaal eens in de twee maanden vervangen worden. Soms proberen mensen langer met een zak te doen door deze leeg te gooien en vervolgens opnieuw in de stofzuiger te plaatsen. Dit wordt echter ten strengste afgeraden. Nadat deze gebruikt is, zal de stofzuigerzak door verstoppingen namelijk nog nauwelijks kunnen filteren. Hierdoor zuigt de stofzuiger niet alleen minder goed, maar kan deze ook beschadigd raken. 

Stofzuigerzakken kopen? Zorg er dan voor dat je voor een zak kiest die compatibel is met het merk en type stofzuiger dat je gebruikt. Zo weet je zeker dat deze goed aansluit en voorkom je lekken of scheuren. Je kunt de juiste stofzuigerzakken in een webshop of fysieke winkel vinden. Ook zijn er van de meeste stofzuigers wel huismerken verkrijgbaar. 

Gebruik je een stofzuiger zonder zak? Ook dan is het belangrijk om de bak tijdig te legen. Doe je dit niet, dan zal de stofzuiger minder goed werken en mogelijk schade op kunnen lopen. 

2. Mondstukken reinigen 

Ook is het belangrijk om eens in de zoveel tijd alle mondstukken zorgvuldig te reinigen. Als deze vervuild raken, kunnen ze namelijk onnodig krassen veroorzaken op de vloer. Daarnaast nemen ze dan ook minder vuil en stof op. Je kunt de borstels schoonmaken met water en eventueel een speciaal kammetje of ijzerdraadje om het vuil te verwijderen. Zijn de borstels na enkele jaren enorm versleten? Dan zit er niets anders op dan ze te vervangen. 

3. Wacht niet te lang met reparaties 

Als je een stofzuiger al jaren gebruikt, dan is het niet ondenkbaar dat bepaalde onderdelen beschadigd of versleten raken. Doorgaans zijn deze heel goed zelf te vervangen of eenvoudig te repareren. Meestal is dit ook goedkoper dan de aanschaf van een geheel nieuwe stofzuiger. Wacht hier dan ook zeker niet te lang mee.