Olie van je motorfiets verversen? Zo doe je dat!

Olie van je motorfiets verversen? Zo doe je dat!

Van plan om zelf de olie van je motorfiets te verversen? Dan is het goed om je te verdiepen in welke stappen nodig zijn om dit op de juiste manier te doen. In deze blog lees je onze tips en advies bij het vervangen van de olie in je motorfiets. Wanneer moet je dit doen? Wat heb je nodig? En hoe doe je het? Lees verder voor antwoord op deze vragen.

Wanneer de olie van je motorfiets vervangen?

Voor de levensduur van het motorblok is het essentieel om olie regelmatig te vervangen. Wij adviseren om circa elke 5000 km de olie te vervangen. Wanneer je jaarlijks minder kilometers rijdt is het aangeraden om minimaal eens per jaar de olie te vervangen. De olie van je motor moet dus vaker vervangen worden dan bij een auto. Dit heeft te maken met dat je motor hogere toeren draait en omdat de hoeveelheid olie in je motor minder is.

Breng jij jouw motor een keer per jaar weg voor een kleine beurt? Dan hoef je je niet druk te maken over het vervangen van de olie. Uiteraard kun je het onderhoud van je motor ook zelf doen. Zeker als je een beetje handig bent kun je dit goed zelf doen om geld te besparen.

Zelf de olie van je motor vervangen

De olie van je motor vervangen is niet zo moeilijk als dat het misschien lijkt. Wat heb je nodig? Een nieuw oliefilter, nieuwe olie en een olie opvangbak. Welke olie en oliefilter je nodig hebt is afhankelijk van je motor. Lees hiervoor de handleiding van je motor. Volg onderstaande stappen om zelf de olie van je motor te vervangen:

- Begin met het warmdraaien van de motor voor circa 5 minuten. Dit zorgt ervoor dat de olie vloeibaarder wordt en deze makkelijker uit je motor loopt.

- Draai vervolgens de carterplug uit je blok om de olie in de opvangbak te laten lopen. De gebruikte motorolie kun je afvoeren bij de vuilstort of een autozaak in de buurt. Wacht een tijdje tot er geen olie meer uit komt.

- Loopt er geen olie meer uit het blok? Dan kun je de filter verwijderen en de nieuwe monteren. Het oliefilter kun je vaak gewoon eraf schroeven. In sommige gevallen kun je een filtertang gebruiken. Een filtertang en ander gereedschap voor je motor kun je bestellen bij Baboon.

- Na het verwijderen kan het nieuwe filter erop gedraaid worden. Vergeet niet om eerst de o ring in te vetten met wat olie. Dit zorgt ervoor dat deze beter afdicht. Let erop dat de oude o ring eruit wordt gehaald. Zo voorkom je dat die blijft plakken en voor een lekkage zorgt.

- De volgende stap is het bijvullen van de olie. Uiteraard moet je eerst de carterplug terug in het blok draaien. Lees de handleiding van je motor om te weten welke olie je dient te gebruiken. Ook staat er in dit boekje hoeveel liter olie in je motor kan.