Hoe maak ik een eigen stripfiguur?

Hoe maak ik een eigen stripfiguur?

Heb je altijd al eens een eigen stripverhaal willen maken? Voordat je hieraan begint is het natuurlijk belangrijk om een hoofdpersonage te bedenken. De hoofdpersoon in een stripverhaal is erg belangrijk, omdat het hele verhaal zal draaien om dit figuur. Je moet daarom zorgen dat je een interessant, uniek en vooral herkenbaar personage hebt. Zoek je tips voor het maken van een eigen stripfiguur? In dit artikel lees je wat handige informatie en tips.

Wat heeft een goed stripfiguur nodig?

Een stripfiguur moet vooral herkenbaar zijn. Dit betekent dat je stripfiguur een aantal kenmerken moet hebben die hem of haar uniek maken. Een aantal voorbeelden van kenmerken zijn:

- Afkomst (mens, dier, anders)

- Kleur van het haar en de ogen

- Houding en beweging

- Kleding / hoofddeksel

- Attributen, gebruikte voorwerpen

Uiteraard zijn er nog veel meer kenmerken te bedenken bij jouw stripfiguur. Als je een stripfiguur gaat maken is het belangrijk dat je deze kenmerken goed in gedachten houdt. Op deze manier maak je een stripfiguur die echt uniek is en herkenbaar is voor je lezers. Verder is het nog slim om na te denken over een stijl waarin je de figuur gaat tekenen. Het is belangrijk om een consistent stijl te hebben. Denk na over het kleurpatroon, of je wel of niet dikke lijnen gebruikt bij het tekenen, of je veel details gebruikt en of je stripverhaal een realistische uitstraling heeft of niet.

Imperfecties en vaardigheden

Hoe je jouw stripfiguur ook kunt onderscheiden, is door na te denken over zijn vaardigheden. Wat kan jouw personage goed? En waar kan jouw stripfiguur nog aan werken? Je stripfiguur moet nooit perfect zijn. Sterker nog, stripfiguren met een aantal imperfecties zijn juist een stuk interessanter. Denk bijvoorbeeld aan stripfiguren die hinken, snel boos worden, onzeker zijn of iets helemaal niet goed kunnen. Dit zorgt ervoor dat je personage sneller voor obstakels komt te staan, wat zorgt voor een interessant conflict in de stripverhalen.

Een stripfiguur kan een mens zijn, maar het leuke van tekenen is dat je juist je fantasie kan gebruiken. Je kunt een personage bedenken dat een dier is, een alien of zelfs een voorwerp. Dit ligt er natuurlijk aan wat de insteek en de omgeving zijn van het verhaal.