Maak je tuin zomerklaar met deze inspirerende tips

Maak je tuin zomerklaar met deze inspirerende tips

Nu het voorjaar aanbreekt, starten veel mensen met het voorbereiden van de tuin om de zomerperiode. De heesters en bomen worden gesnoeid, als dit in de herfst nog niet gedaan is. Daarnaast wordt het terras grondig gereinigd, om de groene aanslag die op de tegels ontstaan is als sneeuw voor de zon te doen laten verdwijnen. Zo geniet je straks direct van het eerste kopje koffie in het voorjaarszonnetje! Ook is het voorjaar een goed moment om de indeling van de tuin aan te passen. Wellicht mistte je de afgelopen jaren ruimte om te klussen, de fietsen te parkeren of bijvoorbeeld ook bij een buitje in de zomer buiten te kunnen blijven zitten. Een van de opties die je hebt is een blokhut met overkapping. Heb jij hier al eens aan gedacht? 

Voordelen van een blokhut met overkapping

Een blokhut biedt je ruimte om te klussen. Daarnaast dient de blokhut in het najaar als opslagplek voor de tuinmeubelen. Zo blijven ze langer mooi! Onder overkapping kun je de fietsen van de kinderen kwijt, evenals de picknicktafel en bijvoorbeeld de zandbak. Andere gebruiken de overkapping als een soort veranda, om de hele zomer buiten te kunnen zitten. Een zomers buitje houdt je niet langer tegen met een overkapping! In plaats van een blokhut zou je ook voor een tuinhuis kunnen kiezen. Zowel de blokhut als het tuinhuis bieden je de mogelijkheid om je even terug te trekken na een drukke dag. Het is prettig om af en toe even op jezelf te zijn.

Verwijder groene aanslag op tegels en stenen

Heb je ook last van groene aanslag op je terras of bijvoorbeeld de stenen van je borders in de tuin? Het verwijderen hiervan is het makkelijkst, wanneer je gebruik maakt van schoonmaakazijn. Je koopt dit middel bij de bouwmarkt of online. Bekijk de instructies vooraf goed, om te voorkomen dat je te veel schoonmaakazijn gebruikt. Dit zou schadelijk kunnen zijn voor de beplanting en het gazon. Het gebruik van een hogedrukspuit wordt afgeraden bij het verwijderen van deze groene aanslag. De hogedrukspuit zou de tegels aan kunnen tasten en zorgt vaak voor veel vuil in de tuin. Denk aan de voeg tussen de tegels van je terras die je wegspuit bij het gebruik van de hogedrukspuit.

Verklein het terras voor meer borders

Niet alleen kun je in het voorjaar elementen toevoegen aan de tuin, zoals de blokhut of veranda. Ook kun je overwegen om een deel van je terras weg te halen, zodat je meer ruimte creƫert voor groen in de tuin. Een border maak je heel eenvoudig zelf, wanneer je gebruik maakt van stapelblokken. Deze stapelblokken worden in tal van verschillende soorten en kleuren aangeboden. Kies je voor de klassieke antracietkleurige stapelblokken, of geef je de voorkeur aan een wat minder strak, roestkleurig of grijs model? Met speciale lijm kun je de stapelbokken aan elkaar vastmaken. Op internet vind je hier instructies voor. Nu is het enkel nog zaak om worteldoek in de border aan te brengen en deze te vullen met tuinaarde.