Ledstrips installeren? Zo doe je dat

Ledstrips installeren? Zo doe je dat

Het gebruiken van led strips wordt steeds populairder. Steeds meer mensen maken hier gebruik van doordat het er mooi uitziet en weinig energie verbruikt vergeleken met andere alternatieven. Led strips heeft veel voordelen, het grootste is natuurlijk een laag stroomverbruik. Maar een led strip gaat ook veel langer mee dan andere verlichting. Met led strips heb je ook veel creatieve vrijheid bij het verlichten van de ruimte. Er is namelijk veel mogelijk met led verlichting. Het is wel belangrijk dat ze op een goede manier worden geïnstalleerd. Voor de installatie kan er simpelweg gebruik worden gemaakt van de plakrand, maar ook van een led strip profiel

Op maat knippen van de strip

Het is ten eerste belangrijk om de strip op maat te knippen. Je wilt natuurlijk niet dat de strip te lang of te kort is. Op een strip staan er plekken aangegeven die doorgeknipt kunnen worden. Hiermee kun je de strip inkorten naar de gewenste lengte. Let er hierbij op dat je enkel de strip inkort bij de aangegeven kniplijnen. Je kunt de strip namelijk beschadigen wanneer je dit niet doet. 

Zorgen voor de juiste voeding

Een strip heeft ook een bepaalde voltage nodig om te werken. Veel strips komen met een voeding die al sterk genoeg is om de strip van elektriciteit te voorzien. Wanneer dit niet het geval is, moet er zelf berekend worden hoeveel voltage je nodig hebt. De hoeveelheid voeding die je nodig hebt hangt af van de soort strip die je hebt. De voeding kan berekend worden door het aantal meter verlichting te vermenigvuldigen met het vermogen. Houd er rekening mee dat een transformator maximaal op 80 procent capaciteit kan werken. 

Led dimmer

Er kan eventueel een dimmer aangesloten worden aan de led strip. Hiermee kun je de felheid van de verlichting bepalen. Dit is handig wanneer de felheid van de verlichting af en toe veranderd moet worden. Houd er rekening mee dat er verschillende dimmers zijn voor de verschillende soorten led strips.

Bevestigen van de verlichting

De makkelijkste manier om verlichting te bevestigen is gebruik te maken van de plakrand. Voor de plakrand is het belangrijk dat de ondergrond goed schoon wordt gemaakt. De ondergrond mag geen stof of vet bevatten. Hierdoor kunnen LED strips namelijk minder goed plakken.  Zorg dat alles in een keer goed wordt bevestigd doordat het eraf halen van de strip ervoor zorgt dat de tweede keer plakken minder sterk is.