Hoe kun je het beste omgaan met littekens?

Hoe kun je het beste omgaan met littekens?

Heb je kinderen die nog weleens een wondje oplopen? Dit kan natuurlijk altijd gebeuren, bijvoorbeeld omdat ze vallen met hun fiets of onderuitgaan als ze op straat rennen en struikelen. Ook kan dit gemakkelijk in huis gebeuren, bijvoorbeeld als ze zich ergens aan stoten. Lichte verwondingen komen daarom ook veelvuldig voor, vaak niets om je erg zorgen over te maken. Toch kan een wond uiteindelijk ook overgaan in een litteken en dat is juist weer iets wat je als ouder wilt voorkomen. Hoe je het beste met (mogelijke) littekens om kunt gaan? Wij hebben een aantal goede tips voor je!

Niet pulken

Pulken, het is verleidelijk als je een helend wondje hebt. Zeker kinderen overzien vaak niet wat er gebeurt als je een wond niet goed laat genezen. Het constant openkrabben van een wondje, zorgt ervoor dat de wond niet gelijkmatig heelt en er hierdoor een litteken kan ontstaan. Let er goed op dat je kind niet pulkt aan de wond om littekens te voorkomen.

Kijk uit voor de zon

Zonlicht belemmert het herstel van de huid als je een wondje hebt. Zorg er dan ook voor dat je kind uit de zon blijft als deze een wond heeft die moet herstellen. Ook als de wond is hersteld, is het de eerste periode belangrijk om uit te kijken voor uv-straling. Je kunt direct zonlicht op de wond natuurlijk ook vermijden door je kind bijvoorbeeld lange mouwen te laten dragen als de zon schijnt.

Litteken crème

Litteken crème voorkomt vochtverlies, waardoor de wond zich goed kan herstellen. Kies voor een speciale littekencreme voor kinderen, om de wond optimaal te laten herstellen. In deze crème zitten werkzame stoffen zoals anti-oxidanten en vitaminen die helpen om de wond te herstellen. De crème zorgt er ook voor dat er vocht wordt gehaald uit onderliggende lagen in de huid. Speciale crème dus, waarmee littekens optimaal behandeld kunnen worden.

Masseren van de huid

Het masseren van de huid heeft een positief effect op een (mogelijk) litteken. Hiermee wordt de bloedsomloop namelijk gestimuleerd. Een goede bloedsomloop betekent een goed herstel van de huid. Je kunt ervoor kiezen om dit masseren te doen met een olie die lekker ruikt. Dit maakt het voor het kind allemaal maar aangenamer, als de huid wordt gemasseerd.