Hoe kies je het juiste materiaal voor jouw kookgerei?

Hoe kies je het juiste materiaal voor jouw kookgerei?

Ga jij op jezelf wonen en heb je spullen nodig voor in de keuken? In dit artikel leggen we uit hoe je het beste kookgerei kunt uitkiezen. Pannen en potten zijn beschikbaar in verschillende materialen. Deze hebben hun eigen voor- en nadelen. Welke materialen zijn het meest geschikt voor het kookgerei? Waar moet je goed op letten? Op deze vragen geven wij het antwoord.

Aluminium en staal

Kookgerei kun je vinden in alle soorten en maten. Welke het meest geschikt zijn, ligt natuurlijk vooral aan de gerechten die je maakt. Het materiaal van het kookgereedschap speelt hierbij vooral een belangrijke rol. Aluminium is een erg goedkoop materiaal en het raakt niet snel beschadigd. Pannen van aluminium zijn ideaal om in te koken. Het nadeel van aluminium is dat deze spullen gevoelig zijn voor aanbakken en dat ze niet geschikt zijn voor inductiekoken.

Roestvrij staal is gemaakt van staal, chroom en koolstof. Deze vorm van staal slijt niet snel, ook is het erg hygiënisch en gemakkelijk schoon te maken. Roestvrij staal kan goed tegen alkalische en zure voedingsstoffen. Het materiaal wordt niet snel dof en zal niet snel aanbranden. Om deze redenen is dit materiaal erg populair voor potten en pannen. Het is erg veilig, fijn en makkelijk om te gebruiken. Veel koperen pannen zijn tegenwoordig ook gevoerd met roestvrij staal. Koperen kookgerei ziet er mooi uit en ze zijn erg gebruiksvriendelijk. Het enige nadeel is dat de handvaten snel warm kunnen worden.

Overige materialen

Gietijzeren kookgerei heeft ook zijn eigen voordelen. Dit materiaal is erg goed bestand tegen hele hoge temperaturen. Ook kun je deze temperaturen goed vasthouden in de pan of pot. Gietijzer is erg efficiënt en praktisch om mee te koken en bakken. Tegenwoordig zijn er goedkopere materialen te vinden, waardoor gietijzer lange tijd minder populair was. Doordat gietijzer zo consistent en stevig is, is dit echter niet langer het geval. Veel mensen kiezen er deze dagen weer voor om kookgerei van gietijzer te gebruiken.

Je hebt ook nog speciale antiaanbakpannen en potten. Dit materiaal is erg geschikt voor het voorzichtig bakken van bijvoorbeeld vis. Antiaanbak kookgerei kan snel beschadigd raken, daarom moet je er voorzichtig mee omgaan. Zorg daarom dat je niet bakt op een te hoge temperatuur. Je moet ook uitkijken met metalen kookgereedschap. Goed kookgerei van alle materialen kun je vinden op kookmania.