Geld lenen voor een verbouwing? Lees deze tips!

Geld lenen voor een verbouwing? Lees deze tips!

Geld lenen voor een verbouwing wordt voornamelijk gedaan door verhoging van de hypotheek. Door de opgelopen hypotheekrente is dit echter allang niet meer de meest logische oplossing. De hypotheekregels zijn de afgelopen jaren strenger geworden én een hypotheek afsluiten brengt extra kosten met zich mee. Deze extra kosten lopen behoorlijk op. Daarnaast is het renteverschil veel kleiner geworden. Een persoonlijke lening met een rentevaste periode van 10 jaar heeft een rente van 4,7%. De gemiddelde hypotheekrente voor een hypotheek van 10 jaar vast zit op dit moment (november 2022) rond de 4,5%.

Langere looptijden bij de hypotheek

In de maandlasten kan er nog wel een groot verschil zijn. Bij een persoonlijke lening is de looptijd maximaal 15 jaar. Bij een hypotheek kan je de looptijd verlengen naar 30 jaar. Het voordeel is dan dus dat je bij een hypotheek een veel lagere maandlast krijgt. Dit lijkt een mooi voordeel, maar is eigenlijk ook direct een groot nadeel. Des te langer de looptijd van een lening, des te meer je uiteindelijk terugbetaald. Een persoonlijke lening met een looptijd van 10 jaar voor een bedrag van € 25.000,00, kost je uiteindelijk iets meer dan € 32.000 Euro. Een lening met een looptijd van 30 jaar kost je over de gehele looptijd nog meer dan € 45.000,00 een enorm verschil.

€ 25.000 Euro lenen als hypotheek? Of toch liever een persoonlijke lening?

Wil je 25000 euro lenen? Dan ben je met een persoonlijke lening altijd voordeliger uit. Niet alleen door de kortere looptijd van de lening, maar vooral door de bijkomende kosten. Je hypotheek verhogen met € 25.000,00 brengt ongeveer € 5.000,00 aan extra kosten met zich mee. Je kunt hierbij denken aan advieskosten voor de hypotheek, notariskosten en natuurlijk ook de taxatiekosten. Deze kosten zijn gelukkig wel fiscaal verrekenbaar, mits het doel van je extra lening natuurlijk woningverbetering is. Is dit niet het geval en wil je er bijvoorbeeld een auto van gaan kopen? Dan zijn de extra kosten ook nog eens niet verrekenbaar. Als je voor jezelf een goed vergelijk wilt maken is het bij het kiezen voor een persoonlijke lening of een verhoging van je krediet belangrijk om te kijken naar de totale extra kosten. Doe je dit niet en kijk je alleen naar het maandtermijn? Dan is de kans groot dat je voor een lening van € 25.000,00 meer dan € 10.000 teveel betaalt.