Diefstal op scholen komt nog altijd geregeld voor in Nederland

Diefstal op scholen komt nog altijd geregeld voor in Nederland

Inbraken op scholen komen nog altijd zeer regelmatig voor in Nederland. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor inbrekers blijven scholen een interessant doelwit, zeker nu steeds vaker gebruik wordt gemaakt van kostbare laptops en tablets door scholieren. Ondanks dat er in 2024 nog altijd 765 inbraken in scholen werden gepleegd, is dat aantal fors afgenomen ten opzichte van tien jaar geleden. Zo lag het aantal inbraken in 2014 nog op 3.630. In 2010 ging het om 5.250 inbraken binnen scholen. 

Dat het aantal afneemt valt te verklaren door de verbeterde beveiliging op scholen. Zo wordt vaker gekozen voor bijvoorbeeld laptopkasten en schoolkluisjes van Ghala, waarin scholieren en docenten kostbare bezittingen kunnen opbergen tijdens en na de schooldag. Een schoolkluisje is voor leerlingen een absolute must, zeker op het voortgezet onderwijs. Bij een grotere reisafstand tussen de school en thuis, nemen leerlingen een mobiele telefoon mee. Deze mag het lokaal echter steeds vaker niet in. Het kluisje biedt leerlingen de mogelijkheid hun dure smartphone veilig op te bergen aan het begin van de dag. 

Diefstal door scholieren op scholen 

Diefstal op scholen komt niet alleen voort uit het werk van professionele inbrekers. Ook scholieren zelf stelen regelmatig. Zo blijkt dat het bij daders onder de 12 jaar in zo’n 6,2 procent van de gevallen om een diefstal op school gaat. Dat is iets minder dan de groep (7,1 procent) 12-minners die in de winkel gestolen heeft. Het vaakst wordt deze leeftijdsgroep veroordeeld voor agressiedelicten of agressie met verwonding. Dit blijkt uit eerder gepubliceerde cijfers van het CBS. Over het type diefstal op scholen, zoals bezittingen van medescholieren of bezittingen van de school zelf, wordt niet gerapporteerd in de gepubliceerde cijfers. 

Medewerkers stelen onbewust vaker dan gedacht 

Niet alleen op scholen komt diefstal regelmatig voor. Datzelfde geldt voor de werkvloer, waar medewerkers onbewust vaker artikelen stelen dan zij denken. Bij veel werkgevers is onduidelijk wat als diefstal wordt aangemerkt. Feitelijk kan het gaan om het meenemen van een pen, een kladlbok of bijvoorbeeld een stapeltje post-its. Veel medewerkers zijn zich hier niet van bewust. Zo blijkt uit cijfers van ARAG, die aantonen dat circa 28% van de Nederlandse werkenden al eens gestolen heeft. Het meenemen van kantoorartikelen zoals pennen en kladblokken is officieel vaak enkel toegestaan met toestemming van een manager. Zelden wordt die toestemming ook daadwerkelijk gevraagd.