Cocktails met bier die het proberen waard zijn!

Cocktails met bier die het proberen waard zijn!

Wil je je bier mixen in iets speciaals? Probeer dan eens biercocktails uit, als je dit nog nooit geprobeerd hebt, dan kan dit zeker wel lekker zijn om eens te proberen.

Bier is namelijk niet alleen om puur te drinken: je kunt het ook mixen in allerlei soorten drankjes! Bij mixdrankjes denk je misschien eerst aan wijncocktails, zoals sangria of spritzer. Maar er zijn veel klassieke bier mixdrankjes die net zo lekker en verfrissend zijn... zo niet meer!

Waar moet je rekening mee houden als je cocktails en bier mengt?

Voor we beginnen met het delen van heerlijke recepten, zetten we eerst enkele van de belangrijkste basisregels op een rijtje zodat je veel gemaakte basisfouten voorkomt wanneer je bier gebruikt in cocktails.

Niet schudden

Een heel eenvoudige regel, maar daarnaast ook een hele belangrijke, is om niet te gaan schudden wanneer je bier mixt in je cocktailshaker. Dat kan namelijk een ontzettend grote puinhoop worden. De reden waarom bier niet geschud mag worden, zelfs niet als het eerst in een cocktailshaker gegoten wordt, is dat het meeste bier koolzuurhoudend is en zoals bij alle koolzuurhoudende dranken, zal het tot een grote drukophoping zorgen wanneer je gaat schudden, wat zelfs kan zorgen voor een ontploffing.

Niet mixen met romige likeuren of sterke dranken

Hoewel je in de verleiding zou kunnen komen om een crèmelikeur zoals Baileys of Mozart te mengen met een rijke een lekker biertje, mengen dit soort likeuren gewoon niet goed met om het even welke hoeveelheid koolzuur, die praktisch in elk bier aanwezig is. Niet alleen zullen ze niet goed samengaan, de uiteindelijke drank zal er waarschijnlijk uitzien als gestremde melk die een paar dagen over de datum is, iets wat niemand zich wil voorstellen, laat staan drinken.

Gebruik niet te veel alcohol

Hoewel sommige zeer specifieke recepten vragen om een hoger niveau of zelfs een grotere concentratie van gedistilleerde drank in plaats van bier, wordt in het algemeen geadviseerd dat ten minste driekwart van je drank uit bier bestaat wanneer je het mengt met gedistilleerde dranken. Simpel gezegd komt dit doordat de hogere alcoholgehaltes in veel gedistilleerde dranken gemakkelijk een groot effect kunnen hebben op de smaak van de uiteindelijke drank, waarbij het soms gewoon veel te sterk wordt als je er teveel gedistilleerde drank in gebruikt, vooral als het om drank van lagere kwaliteit.

Aanvullen in plaats van als basis gebruiken

Deze tip komt erop neer dat je nooit moet proberen om bieren, mixdranken of gedistilleerde dranken met een extreem contrasterende smaak met elkaar moet mengen, maar dat je in plaats daarvan moet zoeken naar bieren, mixdranken of gedistilleerde dranken die qua smaak enigszins bij elkaar passen.

Twee specifieke voorbeelden: meng geen zoete siropen of mixers met een super bittere IPA met een dennengeur, of voeg geen citrus- of kruidenmixers of sterke dranken toe aan een zoet of bitter gebrand donker bier. In de wereld van bieren en cocktails werken complementaire smaakcombinaties het best, met slechts een paar opmerkelijke uitzonderingen, waaronder donkere bieren en hete specerijen.

Na al de bovengenoemde tips te hebben gelezen, weet je welke fouten je moet voorkomen en kan je aan de slag om de lekkere recepten ook echt te gaan bereiden! Er zit van alles tussen, van Mexicaanse cocktails tot de Chelada en Michelada. Klaar om te mixen?

De Chelada

Hier is een klassieke Mexicaanse biercocktail: de Chelada! Deze verfrissende cocktail is even onweerstaanbaar en daarnaast ook makkelijk te mixen. De Chelada is pittig en verfrissend, een mix van Mexicaans bier met onweerstaanbare frisse limoensap. Maak het af met een zout randje op het glas en het is ideaal voor elk moment: een ontspannen brunch, cocktails op de patio, of een diner van garnalen taco's.

Ingrediënten die je nodig hebt: Mexicaans pilsbier, limoensap en zout.

Biermargarita

Het volgende recept van onze biercocktails is de biermargarita! Ook bekend als een beergarita of een beerita. Dit is geen klassiek Mexicaans drankje, maar gewoon een leuke manier om je margarita op te peppen. Hop combineert perfect met de friszure limoen en het sinaasappelparfum van een margarita. Het zit zo: de meeste biermargarita-recepten vragen om limoenconcentraat. Maar dat is niet waar een geweldige cocktail van gemaakt is, toch?

Ingrediënten die je nodig hebt: Tequila, Cointreau, limoensap en bier.

Michelada

De michelada is een pittige biercocktail gemaakt met Mexicaans bier, tomatensap, limoensap en hete saus. Beschouw het als een soort combinatie tussen een Bloody Mary en een biermargarita. Hoe je het lekker pittig maakt? Een mix van Old Bay, chilipoeder en selderijzout geeft een zoute, hartige flair aan dit verfrissende drankje. De smaak past eigenlijk bij veel gelegenheden, van zomerse middagborrels tot een Mexicaans getinte brunch.

Ingrediënten die je nodig hebt: Mexicaans bier, limoensap, salsa sap of tomatensap, Worcestershire saus en hete saus.

De black velvet

Hier is een biercocktail die de gewaagde combinatie van bier en wijn in één drankje combineert! Of stout en champagne, dat kan natuurlijk ook. De naam voor dit drankje is Black Velvet! Deze eeuwenoude cocktail combineert de hoppige bitterheid en donkere tonen van koffie en chocolade met de lichte fruitige bubbels van champagne. Het klinkt misschien vreemd, maar het werkt echt!

Ingrediënten die je nodig hebt: bier, wijn (of champagne), chocolade likeur en amaretto.

Shandy

Als het op biercocktails aankomt, is er niets beter dan een shandy! Dit smakelijke alcoholarme drankje komt oorspronkelijk uit Europa en heeft het land overspoeld. Dit concept is niet bedacht door Leinenkugel, wat door veel mensen wordt gedacht. Het is een drankje met een wel honderd jar oude geschiedenis. Het is heel gemakkelijk om thuis te maken met je favoriete bier en ginger ale of gemberbier.

Ingrediënten: Bier, ginger ale of gemberbier.

Summer Shandy

Ben je op zoek naar de meest verfrissende biercocktail? Probeer de Summer Shandy! Deze Britse cocktail op basis van bier en citroensoda is een van de grootste Europese uitvindingen. Het is de bierversie van een spritz, een aangelengde wijn om af te koelen op een warme dag. Deze manier van shandy maken, met zelfgemaakte sprankelende limonade is 100% lekker en verfrissend!

Ingrediënten: Tarwebier, eenvoudige siroop, citroensap, sodawater

Grapefruit shandy

Natuurlijk, je kunt grapefruit shandy in de winkel kopen... maar heb je er ooit zelf één gemaakt en gedronken? De shandy is een biercocktail met een honderden jaren lange geschiedenis. De grapefruit shandy is een variant op een shandy met vers geperst sap of frisdrank, en het resultaat is heerlijk verfrissend: perfect om in de zomer aan te nippen!

Ingrediënten: Tarwebier, eenvoudige siroop, grapefruitsap, sodawater