CFD, wat is het en wat kan ik ermee?

CFD, wat is het en wat kan ik ermee?

CFD betekent Contract For Difference. In feite is dit een contract tussen een belegger en een CFD broker welke deze contracten verkoopt. Je kunt geld verdienen aan CFD's doordat het onderliggende product in waarde stijgt. Met dit contract beleg je namelijk in het verschil in waarde van een product. Concreet moet je bij een CFD denken aan het opstellen van een contract, waarbij het koersverschil van een onderliggend product, bijvoorbeeld een valuta of aandeel, bepaalt wie wat aan de ander moet betalen. Hierbij wordt het onderliggende product zoals valuta of aandelen niet aangekocht of verkocht, maar wordt er alleen iets afgesproken over het koersverschil. Je kunt hierbij dus ook geld verdienen wanneer een koers daalt, dat maakt handelen in CFD’s juist zo uniek en aantrekkelijk. Ook wat voor jou?

Margin call

De koper van een CFD positie moet een bepaalde 'margin' aanhouden. Wanneer een ongunstige ontwikkeling zich voordoet met het onderliggende product, kan een verkoper of aanbieder van de positie deze margin opeisen. Een margin komt eigenlijk neer op een bepaald percentage van de onderliggende waarde welke verschilt per waarde en volatiliteit.

Wanneer zulke ongunstige ontwikkeling zich voordoet, kan de aanbieder van het CFD contract beroep doen op deze margin, wat een 'margin call' genoemd wordt. Dit betekent dat de aanbieder een verzoek indient om het tegoed op de rekening aan te vullen. Wanneer je dit op tijd doet, hou je de positie in stand.

Voordelen van een CFD

Je kunt verschillende CFD’s afsluiten; bijvoorbeeld op het gebied van de goudprijs, valuta en opties. Verwacht je dat de koers van de Dollar gaat stijgen? Dan kun je hiervoor een CFD afsluiten. Denk je dat de goudprijs gaat zakken? Ook hier kun je een CFD op afsluiten, mits je uiteraard een wederpartij vindt, die dit contract met je aan wil gaan. Het is dus niet zo dat je alleen maar geld kunt verdienen met stijgende koersen, met een CFD is het ook mogelijk om geld te verdienen met zakkende koersen. Wil je jezelf verdiepen in deze markt? Lees er alles over op deze CFD kennisbank.

Veel geld verdienen met CFD

Je koopt met een CFD dus niet het onderliggende product zoals de valuta, het goud of het aandeel zelf. Je stelt een contract op met een andere partij, waarbij je iets afspreekt over het koersverschil. De hoeveelheid aandelen, goud of valuta waarover dit afgesproken wordt, bepaalt uiteindelijk het koersverschil in absoluut bedrag. Is het koersverschil klein, maar is het aantal producten groot waarover je dit hebt afgesproken, dan treedt de hefboom in werking. Hiermee kun je met een klein koersverschil een hoog bedrag aan winst maken. Dit maakt handelen in CFD’s erg aantrekkelijk.

Maak een goede start met CFD

Begin echter niet zomaar met het beleggen en vooral niet het beleggen in CFD's. Naast het feit dat beleggen op zichzelf al risicovol is, is beleggen in CFD's nog een van de meest risicovolle vormen. Naast dat je snel veel geld kunt verdienen aan de hefboom die te pas komt, kun je het ook net zo snel verliezen.

Verdiep jezelf dus eerst in de wereld van de CFD’s voordat je begint. Dit kun je doen door veel kennis op te doen via de kennisbank, maar ook door CFD tips te lezen. Je vindt hier interessante blogs over onderwerpen die gerelateerd zijn aan CFD. Leuk om te lezen, leerzaam, maar vooral belangrijk om goed te kunnen starten. Met deze kennis, ga jij straks een uitstekend rendement behalen.