Bedrijfsafval beter scheiden? 5 handige tips en tricks!

Bedrijfsafval beter scheiden? 5 handige tips en tricks!

Komt het regelmatig voor dat afvalstromen binnen je organisatie vervuild raken? Of is restafval nog steeds de grootste afvalstroom van je bedrijfsafval? Dan wordt het tijd om bedrijfsafval beter te gaan scheiden. Zo bespaar je op afvalverwerkingskosten en draag je bij aan een beter milieu. Wij geven in dit artikel 5 handige tips en tricks om direct te beginnen!

1. De afvalstroom in kaart brengen

Voordat we beginnen met het verbeteren van de scheiding van bedrijfsafval, is het belangrijk om alle afvalstromen en afvalvolumes in kaart te brengen. Door de afvalstromen en de hoeveelheid afval in kaart te brengen, weet je precies welke afvalcontainers en hoeveel afvalcontainers er nodig zijn om afvalscheiding binnen het bedrijf te realiseren.

2. Kies een centrale plek

Zijn alle afvalstromen en afvalvolumes in kaart gebracht? Dan wordt het tijd om per afvalstroom een container of zelfs meerdere containers te huren zodat er altijd voldoende ruimte in de container is voor elk type afval. Plaats de container op een centrale plek binnen je bedrijf zodat medewerkers het afval zo makkelijk mogelijk kunnen sorteren. Daarnaast is het verstandig om de toegestane en niet-toegestane afvalsoorten duidelijk op de rolcontainer te vermelden. 

3. Praat met verschillende afvalinzamelaars

Het gebied waar inzamelaars afval inzamelen, verschilt van regio tot regio. Heb je afval vergelijkbaar met huishoudelijk afval? Soms kun je de gemeente vragen om deze gegevens te verzamelen. Praat met verschillende afvalinzamelaars en vraag naar de mogelijkheden. Zo kun je de inzamelaar kiezen die het beste bij je afvalsoort past. Zo bespaart je ook kosten.

4. Strategisch afvalcontainers plaatsen

Om bedrijfsafval van de bron te kunnen scheiden, is het belangrijk om elke afvalstroom uit te rusten met een geschikte container. Je kunt dit regelen bij een containerverhuur. Door de container strategisch op een centrale plek te plaatsen, kun je medewerkers het afval eenvoudig netjes laten scheiden. Naast het centraal plaatsen van afvalcontainers is het ook verstandig om persoonlijke prullenbakken op de werkplek te verwijderen. Het meeste afval dat in deze bakken terechtkomt, wordt uiteindelijk onnodig restafval. Dit is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar leidt ook tot hogere afvalverwerkingskosten.

5. Zorg voor een schone afvalstroom

Een ander belangrijk punt is het voorkomen van vervuilde afvalstromen. Afval wordt nog vaak in de verkeerde afvalcontainer gegooid, waardoor de hele afvalstroom vervuilt. De verontreinigde afvalstroom kan niet worden hergebruikt. Een goede communicatie met medewerkers is enorm belangrijk om de afvalstroom schoon te houden.