Auto kopen of leasen?

Auto kopen of leasen?

Ben je toe aan een andere auto? Omdat je met je huidige auto om de haverklap pech hebt? Of omdat je gewoon zin hebt om in een nieuwe auto te rijden? Misschien ben je wel net voor je zelf begonnen en ben je op zoek naar een representatieve auto die goed bij je onderneming past? Wat de reden ook is dat je op zoek bent naar een nieuwe auto, het is sowieso verstandig om eerst de afweging te maken of je deze wilt gaan kopen of leasen. Ben jij bekend met de verschillen tussen kopen en leasen? Wij hebben de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet, zodat je hierin een weloverwogen besluit kunt nemen. Lees je mee?

Kopen

Heb je veel geld op je spaarrekening en blijft er nog genoeg over, nadat je jouw droomauto hebt aangeschaft? Dan doe je er verstandig aan om een auto te kopen. In jouw geval hoef je geen geld te lenen om een auto te kopen en hoef je hiervoor dus ook geen lening aan te gaan. Zeker als je ook nog eens genoeg geld overhoudt na de aankoop, is kopen een verstandige keuze. Het is wel belangrijk als je jouw volgende auto weer wilt kopen, dat je jaarlijks hier geld voor apart zet. Ook voor een onverwachte, grote reparatie, is het verstandig om geld te reserveren. Nadeel van een auto kopen uit eigen middelen, is dat je er dus altijd rekening mee moet houden, dat er voldoende geld op je rekening staat om weer een auto te kunnen kopen, of een dure reparatie te betalen.

Leasen

Heb je niet het geld op je spaarrekening staan om een nieuwe auto te kopen? Dan is een auto leasen een prima optie, hierbij betaal je maandelijks een vast bedrag en hoef je niet ineens een grote som geld op tafel te leggen. Tweede voordeel van leasen is dat je niet bang hoeft te zijn dat je een hoge rekening krijgt, op het moment dat je auto gerepareerd moet worden. Als je kiest voor leasing, betaal je een vast bedrag per maand, waarbij zaken als belasting en reparaties inbegrepen zijn. Nadeel van leasen is dat je ten opzichte van kopen, in veel gevallen gemiddeld wel meer geld kwijt bent.

Persoonlijke afweging

Uiteindelijk is de afweging aan jou. Het hangt er sterk van af hoeveel geld je op je spaarrekening hebt staan en hoeveel hiervan, jij in een nieuwe auto wilt steken. Ook kan het zijn dat je het gewoon fijn vindt om een vast bedrag per maand te betalen en dat je jezelf niet druk hoeft te maken over onverwachte kosten. Heb je een auto op het oog? Dan doe je er altijd goed aan om de kosten voor leasing uit te rekenen voor deze auto en wat het jou zou kosten als je deze uit eigen middelen zou betalen. Op basis hiervan heb je een goed vergelijk en kun je goed onderbouwd, een beslissing nemen.