5 tips en trucs voor optimaal fowarding management

5 tips en trucs voor optimaal fowarding management

Expeditie, ook wel forwarding genoemd, is als het ruggengraat van de wereldwijde logistieke keten. Forwarding si verantwoordelijk voor de soepele overgang van goederen van de ene plek naar de andere, over landsgrenzen, zeeën en luchtruim. Een efficiënt forwarding management is wat een succesvolle bedrijfsvoering teweegbrengt, en wat weer winstgevendheid en klanttevredenheid waarborgt. Maar hoe optimaliseer je nu eigenlijk deze complexe taak? Hier zijn 5 tips en trucs die de forwarding-operaties naar een hoger niveau tillen: 

1. Technologisch bewust 

Het is de opkomst van digitale technologieën die de logistieke wereld van forwarding compleet heeft veranderd. Dit is waarom het investeren in moderne logistieke software, die beschikt over onder meer real-time tracking, automatische updates en naadloze integratie met andere systemen mogelijk maakt, essentieel is. Met behulp van een compleet digitaal dashboard waar alle zendingen in één oogopslag kunnen zien, en dit kan wonderen verrichten voor je efficiëntie.

2. Kennis van lokale regelgeving

Douanevoorschriften en -procedures verschillen per land, dus het is belangrijk dat je team voortdurend wordt bijgeschoold over de nieuwste regelgeving in de landen waarmee je handelt. Zo wordt het risico op vertragingen, boetes en andere onaangename verrassingen tot een minimum gebracht. 

3. Bouw sterke relaties op

Logistieke processen hebben een zeer sociaal karakter, wat betekent dat een duurzame relatie opbouwen met vervoerders, douanebeambten en lokale agenten de operaties aanzienlijk kan stroomlijnen. 

Dit wordt gedaan door regelmatige communicatie, trainingssessies en persoonlijke ontmoetingen, om een wederzijds voordelige samenwerking te bevorderen en de zaakjes zoveel mogelijk op rolletjes te laten lopen.

4. Wees voorbereid op het onverwachte

De logistieke industrie is een van de werkomgevingen waar misschien wel de meeste dingen misgaan. Het is daarom dan ook vitaal om over een robuust maar flexibel risicobeheerplan te beschikken. 

Misschien zijn het wel natuurrampen, stakingen of politieke onrust, voorbereidheid kan het absolute verschil betekenen tussen een kleine tegenslag en een grote crisis.

5. Flexibiliteit is de sleutel

Daar waar verandering de enige constante is, moeten ondernemingen flexibel zijn in de benadering van forwarding management. Van het verkennen van alternatieve routes tot het aanpassen aan veranderende klantbehoeften – het snel kunnen schakelen wanneer zich problemen voordoen, is de basis van het ontwikkelen van best practices en het continu aanbrengen van verbeteringen in je operations.

Goed uitgerust zijn om de uitdagingen van de moderne logistieke industrie te omzeilen en zelfs eigen te maken? Broekman Logistics helpt ondernemers graag verder, met een holistische en geoptimaliseerde aanpak van forwarding management.