Werken in de Hospitality in 2023? Dit moet je weten!

Werken in de Hospitality in 2023? Dit moet je weten!

Hospitality staat synoniem voor de gastvrijheidssector, en is er één die vrijwel altijd in beweging is. Hoewel veel ondernemers een periode van grote uitdagingen hebben moeten doorstaan vanwege de pandemie, ervaart de branche anno 2023 een herleving met nieuwe trends, technologieën en kansen. Bovendien zijn er veel werkmogelijkheden beschikbaar. Overweeg jij een rol in deze boeiende sector te spelen? Hier zijn enkele belangrijke punten die je een handig overzicht van de sector geven. 

Huidige trends en status van de sector

Met de heropleving van toerisme in 2023, zien we een groeiende trend van hyperlokale ervaringen, waarbij reizigers een diepere duik willen nemen in de lokale cultuur van hun bestemming. 

Ook de opkomst van technologie is niet onopgemerkt gebleven in de hospitality industrie, met zaken zoals AI en VR die gepersonaliseerde gastervaringen mogelijk maken in uiteenlopende manieren. In veel processen van de koopervaring verwachten gasten dan ook steeds meer een naadloze digitale interacties, van het boeken tot de check-in. 

Een paar belangrijke feiten

Werkgelegenheidsgroei: Onderzoeksbureaus verwachten dat de werkgelegenheid in de hospitalitysector in 2023 met ongeveer 6% zal groeien, wat sneller is dan het gemiddelde van andere sectoren.

Technologische vooruitgang: Veel hotels en restaurants zien de kansen in van chatbots en AI-assistenten om boekingen te vergemakkelijken en vragen van klanten te beantwoorden.

Duurzaamheid: Er is een significante toename in boekingen voor eco-vriendelijke hotels sinds 2021, een duurzaamheidstrend die waarschijnlijk zal doorzetten.

Waar kun je werken?

Traditionele hotels en resorts: De wereldwijde toerisme heeft zich langzaam kunnen herstellen, en we zien dan ook een hernieuwde vraag in traditionele accommodaties. Hier kun je aan de slag gaan in tal van boeiende hospitality vacatures, zoals manager, receptionist, conciërge, kamermeisje en nog veel meer.

Boetieks en themahotels: Toeristen zijn altijd op zoek naar iets nieuws. Kleinere, vaak luxueuze hotels bieden steeds meer unieke ervaringen aan hun gasten, en zijn bovendien sterk in opkomst in 2023. Dit kan leuk werk zijn voor mensen die graag een creatieve inslag willen geven in de wereld van hospitality. 

Cruiseschepen: Ook de cruisewereld bloeit weer op, en werken op een cruiseschip kan betekenen dat je wereldwijd actief bent, van de Caraïben tot de Middellandse Zee! Met functies zoals entertainment, voedsel en drank of excursiecoördinatie zijn er bovendien tal van mogelijkheden om je talenten in te zetten. 

Pop-up evenementen en festivals: One-time evenementen zijn niet meer weg te denken in onze ervaringseconomie. Het is dan ook niet gek dat organisatoren altijd op zoek zijn naar logistieke planners, cateraars, en entertainers.

Wat kun je doen?

Event Management: Grootschalige evenementen, conferenties en bruiloften vereisen gedetailleerde planning en coördinatie. Als eventmanager ben je verantwoordelijk voor het soepel laten verlopen van alles.

Culinaire kunsten: Of je nu een chef-kok, sommelier of barista bent, er is altijd vraag naar mensen die een uitzonderlijke eet- en drinkervaring kunnen creëren.

Technologie en digitale ervaring: Met de groei van online boekingsplatforms en virtual reality-ervaringen zijn technologische rollen steeds relevanter geworden in de hospitality.