WC ontstoppen zonder chemische middeltjes

WC ontstoppen zonder chemische middeltjes

Is het toilet in je woning verstopt? Dit is natuurlijk erg vervelend. Soms kan het lastig zijn om dit probleem op te lossen. Veel mensen gebruiken hiervoor ontstoppingsmiddelen, maar dit is vaak niet nodig. Deze middelen zijn niet goed voor het milieu en kunnen (indien je deze niet goed gebruikt) schade veroorzaken aan het toilet of de leidingen. Zeker als je toilet al vaker verstopt is geweest, is het slim om te kiezen voor een andere optie.

Op welke manieren kun je een WC ontstoppen zonder chemische middelen? En welke van deze manieren werkt het beste? Dit en meer lees je hieronder in dit artikel.

Chemische middelen

Als je toilet verstopt is, is het erg verleidelijk om deze te ontstoppen met een chemisch middel. Niet alleen is dit erg gemakkelijk en snel gedaan, je hoeft op deze manier ook niet zelf met je hand in het toilet. Het gebruik van deze ontstoppingsmiddelen is erg slecht voor het milieu, omdat er vaak stoffen in zitten zoals zwavelzuur. Daarnaast kunnen chemische middelen zorgen voor schade aan de leidingen, als je deze niet juist gebruikt.

Hoe ontstop je een toilet?

Heb je geen ontstoppingsmiddel in huis, wil je deze liever niet gebruiken, of is er geen sprake van een organische verstopping (bijvoorbeeld door speelgoed of andere voorwerpen)? Dan zijn er genoeg andere manieren waarop je een toilet kunt ontstoppen. In plaats van een chemisch middel, kun je ook gebruikmaken van warm water. Als je dit mengt met afwasmiddel, kun je het in de toiletpot gooien, waarna de verstopping vaak in beweging komt. Let wel op dat je geen kokend water gebruikt.

Wat je ook kunt gebruiken, is een rubberen handschoen. Hiermee kun je zelf in het toilet voelen of je de verstopping kunt verwijderen. Als de verstopping niet te diep is, kun je zelfs een kleerhanger gebruiken om deze af te breken. De meest bekende methode is natuurlijk de ontstopper. Maak deze van te voren nat met heet water, zodat het rubber wat zachter wordt. Hierna kun je de ontstopper langzaam maar stevig vastdrukken in de opening van het toilet. Trek deze naar je toe om te zorgen voor een zuigende kracht, tot de verstopping is opgelost.