Wat kan een advocatenkantoor in Utrecht voor u doen?

Wat kan een advocatenkantoor in Utrecht voor u doen?

Een advocatenkantoor in Utrecht kan u helpen met het oplossen van uw juridische conflicten of het regelen van uw juridische zaken. Particulieren, ondernemers en instellingen kunnen een advocatenkantoor Utrecht inschakelen voor rechtsbijstand. In dit artikel komt u te weten wat een advocatenkantoor in Utrecht voor u kan doen en met welke kosten u rekening dient te houden als u gebruik maakt van de diensten van een advocaat of advocatenkantoor Utrecht.

Gespecialiseerde advocaten in Utrecht

Het arrondissement Midden-Nederland, waartoe Utrecht behoort, telt ongeveer 1800 advocaten. De advocaten zijn gespecialiseerd in één of meerdere rechtsgebieden. Zorg er dus voor dat de gewenste advocaat werkzaam is in het rechtsgebied waarin u juridische hulp zoekt. Mocht u dus op zoek zijn naar een echtscheidingsadvocaat Utrecht dan wordt vaak bij het profiel van de advocaat het rechtsgebied personen- en familierecht vermeld.

Tevens is het belangrijk of een advocaat is aangesloten bij een zogenaamde beroepsvereniging of specialisatievereniging. Er zijn tal van specialisatieverenigingen in de advocatuur zoals Vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten (vFAS), Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN), Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland (VEAN), Vereniging van Huurrecht Advocaten (VHA) en nog vele andere. Zo bent u verzekerd dat de advocaat de juiste en up-to-date kennis heeft.

Veel voorkomende rechtsgebieden zijn:

- Arbeidsrecht

- Personen- en familierecht

- Huurrecht

- Ondernemingsrecht

- Strafrecht

- Verbintenissenrecht

Welke kosten berekent een advocaat / advocatenkantoor Utrecht?

Advocaten en kantoren hebben diverse mogelijkheden om hun diensten in rekening te brengen. Onderstaand ziet u hiervan een overzicht.

- Uurtarief

- Vast tarief

- No Cure No Pay (alleen mogelijk bij letselzaken)

- Kantoorkosten

- Reiskosten

Naast de kosten voor een advocaat dient u ook rekening te houden met griffierechten (kosten die aan de rechtbank betaald moeten worden), kosten van uittreksels, deurwaarderskosten en onkosten van tolken, deskundigen of getuigen. In een civiele zaak kan de rechter de partij die ongelijk heeft gekregen veroordelen om de kosten van de tegenpartij (deels) terug te betalen. Dit heet kostenveroordeling.

Als u niet of slechts gedeeltelijk in staat bent om de kosten van een advocaat en/of mediator te betalen, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een subsidie van de Raad voor Rechtsbijstand. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand of mediation (ook wel bekend als toevoeging). De subsidie is afhankelijk van uw inkomen en eigen vermogen.