Wat is een Trullo in Alberobello?

Wat is een Trullo in Alberobello?

Wat is een Trullo in Alberobello? Dat is de vraag die veel toeristen zich stellen wanneer ze deze typische Italiaanse bouwwerken zien. Een Trullo is eigenlijk gewoon een huisje, maar heeft wel een unieke vorm. In dit blog post vertellen we je alles over deze bijzondere bouwwerken!

Wat is een Trullo?

Een Trullo is een klein huisje met een puntdak. Het dak is meestal bedekt met keien of tegels, waardoor het dak waterdicht is. De muren van een Trullo zijn ook meestal bedekt met keien of tegels. Een Trullo heeft vaak geen ramen, maar soms wel een deur en/of kleine venster opening in de muren.

Deze bijzondere bouwwerken vind je vooral in de streek Puglia in Zuid-Italië. In de stad Alberobello zijn er maar liefst 1500 Trulli te vinden! Deze stad is daarom ook wel bekend als ‘Trulli Town’.

De oorsprong van de Trullo

De eerste vermelding van een Trullo dateert uit de 14e eeuw. Toen waren deze huisjes nog erg simpel en hadden ze geen muren of daken. In de 16e eeuw kregen de Trulli hun huidige vorm, toen er muren en daken aan toegevoegd werden. Er wordt wel beweerd dat de Trulli zijn ontstaan uit de natuurlijke rotsformaties in de omgeving. De mensen die hier woonden, hebben deze rotsen dan simpelweg uitgehouwen tot huisjes.

Wat is het doel van een Trullo?

De oorspronkelijke bedoeling van een Trullo was om er een schuilhut van te maken. Wanneer er belastinginnames waren of oorlog dreigde, konden de bewoners zo snel mogelijk hun huis afbreken en verstoppen in de bossen. Zo konden ze onvindbaar zijn voor de belastinginspecteurs of het leger.

Tegenwoordig zijn Trulli niet meer bedoeld als schuilhut, maar worden ze gebruikt als woonhuizen, winkels of restaurants. De bekendste Trullo is misschien wel ‘Trullo Sovrano’. Dit is een restaurant dat sinds 1935 bestaat en dat bekend staat om zijn traditionele Pugliese gerechten.

Als je ooit in Italië bent, moet je zeker eens een Trullo bezoeken! Dit is namelijk één van de meest typische en bijzondere bouwwerken van het land. Ben je al eens in een Trullo geweest?

Wat is een Trulli?

Een Trulli is eigenlijk simpelweg niet meer dan het meervoud van het woord Trullo. Bij Trullo praten we dus over één bouwwerk en bij Trulli, over meerdere bouwwerken.