Wanneer staan de tulpenvelden in bloei?

Wanneer staan de tulpenvelden in bloei?

In Nederland is de tulpenveld een bekend symbool voor het vroege voorjaar. Maar wanneer staan deze velden eigenlijk in bloei? En waar vind je ze precies? In dit blog lees je alles over de bloeiperiode van tulpenvelden in Nederland!

Wat zijn tulpen?

Tulpen zijn een geslacht uit de leliefamilie. Er zijn meer dan 3000 verschillende soorten, maar de populairste soort in Nederland is de bloembollen-tulpensoort. Deze tulpen worden voornamelijk geteeld voor de snijbloemindustrie.

Deze tulpen komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en Turkije, maar tegenwoordig worden ze overal ter wereld geteeld. In Nederland vind je veel tulpenvelden in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland.

Wanneer staan de tulpen in bloei?

De bloembollen worden in de herfst geplant en bloeien meestal in april of mei. Dit is afhankelijk van het weer; als het vroeg in het jaar warm is, kunnen de tulpen eerder gaan bloeien. Wanneer ze later in het jaar geplant worden, bloeien ze vaak iets later.

Tulpenvelden bezoeken

Eén van de leukste activiteiten voor een bloemenliefhebber, tijdens de lente is een bezoekje aan een tulpenveld. In Nederland zijn verschillende plekken waar je tulpen kunt bewonderen, zoals in Lisse (Noord-Holland), Hoek van Holland (Zuid-Holland) en Sassenheim (Noord-Holland).

Voor de meeste mensen is het niet mogelijk om dagelijks naar een tulpenveld te gaan. Gelukkig zijn er ook andere manieren om deze bloemen te bewonderen. Je kunt bijvoorbeeld een bos tulpen bestellen of naar Keukenhof gaan. Dit is een groot bloemenpark in Lisse dat elk jaar duizenden bezoekers trekt.

Leuke feitjes over tulpen

Tulpen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar er zitten ook een aantal interessante feitjes over deze bloemen. Zo worden tulpen al sinds de 16e eeuw geteeld in Nederland en is het land hierdoor wereldberoemd geworden. Tulpen werden destijds geplant op velden die nu bekend staan als ‘tulpenvelden’.

Eén van de meest beroemde tulpensoorten is de ‘Rembrandttulip’. Deze tulpensoort is vernoemd naar de beroemde schilder Rembrandt van Rijn. De bloemen hebben een unieke kleurcombinatie en zijn daardoor erg geliefd onder bloemenliefhebbers.

Tulpen zijn niet alleen mooi, maar ook lekker! Je kunt de bloembol eten of de bloemblaadjes gebruiken om salades mee te garneren. Tulpen worden ook wel gebruikt in cosmetica, parfums en sieraden.

De Nederlandse tulpenvelden zijn een ware bezienswaardigheid en elk jaar komen er duizenden toeristen naar het land om deze bloemen te bewonderen. Dus, wanneer ga jij naar een tulpenveld?