Vakantieplannen? Zo houd je je huis veilig in Amsterdam terwijl je geniet van je welverdie

Vakantieplannen? Zo houd je je huis veilig in Amsterdam terwijl je geniet van je welverdie

Heb jij al zin in je welverdiende vakantie? Natuurlijk! Maar voordat je die koffers pakt en je zonnebril opzet, is er nog één ding dat je niet mag vergeten: je huis veilig achterlaten. Want zeg nou zelf, je wilt toch niet dat je vakantiepret wordt verpest door ongewenste bezoekers in je huis? Geen zorgen, want met deze tips kun jij zorgeloos genieten van je vakantie, terwijl je huis veilig en wel achterblijft.

Geef je huis een bewoonde indruk

Niets schreeuwt zo hard "Hé inbreker, ik ben op vakantie!" als een huis dat er verlaten uitziet. Zorg daarom dat je huis een bewoonde indruk heeft. Laat bijvoorbeeld wat kopjes op het aanrecht staan en laat wat speelgoed of tijdschriften rondslingeren. Schakel eventueel een tijdschakelaar in voor je verlichting, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is. Met de smart-verlichting van tegenwoordig is het makkelijker dan ooit om je lampen automatisch aan en uit te laten gaan dus er is geen excuus meer om dit niet te doen.

Vraag je buren om een oogje in het zeil te houden

Heb je goede contacten met je buren? Vraag ze dan om een oogje in het zeil te houden tijdens je vakantie. Ze kunnen bijvoorbeeld je brievenbus legen, zodat het niet opvalt dat je er niet bent. En mochten ze iets verdachts zien, dan kunnen zij meteen actie ondernemen. Zelfs als je geen contact hebt met je buren is het wel verstandig hen in te lichten dat je op vakantie bent. Wellicht nemen ze zelf wel het heft in handen wanneer ze zien dat er per ongeluk wat post op de stoep ligt.

Wees voorzichtig met social media

We snappen het, je wilt die prachtige vakantiefoto's delen met je vrienden en familie. Maar wacht hiermee tot je weer thuis bent. Inbrekers speuren namelijk ook social media af en zien zo meteen dat jij niet thuis bent. Dus houd die foto's nog even voor jezelf en geniet extra van die likes als je weer thuis bent!

Vergeet je ramen en deuren niet

Dit klinkt als een inkoppertje, maar zorg ervoor dat je alle ramen en deuren goed afsluit voordat je vertrekt. Heb je twijfels over de veiligheid van je sloten? Schakel dan de slotenmaker in Amsterdam in om je sloten te upgraden. Zo weet je zeker dat je huis goed beveiligd is.

Verstop geen sleutels buiten

Die bloempot of deurmat lijkt misschien een goede verstopplek voor je reservesleutel, maar inbrekers kennen deze trucjes ook. Laat je sleutels liever bij een betrouwbare buur of familielid achter als je graag een reservesleutel ergens neer wilt leggen.

Installeer een alarmsysteem

Als je echt zeker wilt zijn van een veilig huis tijdens je vakantie, kun je overwegen om een alarmsysteem te installeren. Zo'n systeem schrikt inbrekers af en zorgt ervoor dat de politie meteen op de hoogte is bij een poging tot inbraak.