Dit is waarom je mondzorg prioriteit moet geven

Dit is waarom je mondzorg prioriteit moet geven

Sinds tandzorg niet meer in het basis zorgpakket zit, is het begrijpelijk dat je minder makkelijk naar de tandarts gaat. Zolang je nergens last van hebt, is het lastig om hier steeds geld aan uit te moeten geven. Toch is het zeer belangrijk om periodiek naar die controle te gaan, belangrijker dan je misschien wel denkt. We leggen je graag uit waarom.

Connectie met de rest van je lichaam

Net als de rest van je lichaam, krijgt je mond te maken met vele bacteriën. De meeste zijn niet schadelijk, maar je mond is wel de ingang naar de rest van je lichaam. Door je gebit schoon te houden en te verzorgen, kun je schadelijke bacteriën buiten houden en de vermindering van de kwaliteit van je tanden tegen gaan.

Veel voorkomende complicaties voorkomen

Je tanden zijn de enige botten die niet van zichzelf genezen. Suiker en andere geproduceerde stoffen schaden je tanden langzaam en veroorzaken tandplaque op je tanden. Tandplaque is een dunne laag met bacteriën die het tandglazuur aantasten. Tandplaque poets je over het algemeen dagelijks weg, doe je dit niet, dan vormt er tandsteen. Bacteriën hechten zich makkelijk aan tandsteen.

Veel mensen hebben ook last van tandvleesproblemen. Dit is ook een gevolg van overtollig tandplaque. In ernstige gevallen kunnen tandvleesproblemen resulteren in het loslaten van je tanden omdat je tandvlees dan te verzwakt raakt.

Door dagelijks je mondzorg goed bij te houden kun je veel complicaties voorkomen. Daarnaast krijg je bij de tandartscontrole een grondige reiniging. Het is aanbevolen om minimaal eens per jaar naar de tandarts te gaan om te controleren op veel voorkomende complicaties en een grondige reiniging te nemen.

Gevolgen van verminderde mondgezondheid

De meest voorkomende gevolgen van slechte mondzorg zijn pijn als resultaat van gaatjes en ontstekingen omdat hun mond wordt aangetast door de bacteriën. Gevoeligheid kan leiden tot ondervoeding in erge gevallen. Daarnaast kun je last krijgen van een slechte adem omdat bacteriën in je mond blijven groeien als je je mond niet verzorgt

Naast de pijn en gevoeligheid, zal slechte mondzorg ook zorgen voor een hogere tandartsrekening! Net als bij vele andere zaken is voorkomen altijd beter dan genezen en kun je beter bijhouden dan achteraf repareren.

Nieuwe tandarts zoeken

In Nederlands mag je van tandarts wisselen. Echter, blijkt het vinden van een tandarts in Rotterdam of andere grote stad soms best lastig. Tandartsen nemen namelijk niet altijd nieuwe patiënten aan. Hiertoe zijn ze ook niet verplicht. Wel moeten ze acute zorg verrichten.