Wat komt er allemaal kijken bij het houden van een paard?

Wat komt er allemaal kijken bij het houden van een paard?

Het houden en verzorgen van een paard is erg leuk. Zeker als je van plan bent om regelmatig op het paard te rijden. Een paard is alleen niet te vergelijken met huisdieren. Het dier heeft veel zorg en aandacht nodig. Je zult dus veel tijd besteden aan de verzorging, wat soms wel een dagelijkse klus kan worden. Je moet het paard voorzien van voer en vers water. Ook moet je de gezondheid vaak controleren en letten op verwondingen en ziekte.

Wat komt er allemaal kijken bij de verzorging van een paard? Dit moet je goed weten als je erover nadenkt om een paard te nemen. In dit artikel lees je hier meer over.

Gezondheid van het paard

De meeste paarden staan in de wei, maar je kunt ook een stal hebben. Een stal moet je regelmatig schoonmaken, wat veel tijd kan kosten. Een paard kan namelijk niet lange tijd in de viezigheid rondlopen. Dit is niet goed voor de hoeven. Het voer en water van het paard moet je ook controleren op viezigheid, zodat het beest niet ziek wordt. Verder moet het paard soms gecontroleerd worden voor ziektes. Inentingen en gebitscontrole zijn ook van belang. Dit doe je natuurlijk niet zelf, maar daarvoor ga je naar een dokter.

Eigen verzorging

Wat moet je zelf doen qua verzorging? De hoeven van het paard moeten je na een rit krabben. Ook moet je de benen controleren op verwondingen of andere problemen. De kroonrand (boven de hoeven) is kwetsbaar. Er kunnen hier snel schimmels ontstaan. Om het paard gezond te houden, moet je dit gedeelte dus vaak wassen en behandelen met zalf.

De vacht en de manen van een paard moet je ook verzorgen. Voor de vacht gebruik je een plastic borstel. In de winter moet je ook goed opletten. Door het verharen kunnen paarden minder snel opdrogen van het zweten na een rit. De haren kun je verwijderen met een tondeuse, maar dan kan het paard weer verkouden worden. Er gaat ook veel tijd zitten in het verzorgen van de manen.

Een paard verzorgen is niet makkelijk. Er gaat niet alleen veel tijd in zitten, maar ook veel geld. Neem dus alleen een paard als dit te combineren is met je eigen leven. Op de website Grovet vind je meer informatie over paardenverzorging.