Zelf overkapping maken

thumbnail

Een overkapping in de tuin geeft een echt vakantiegevoel en is daarnaast ook nog eens functioneel. Met een overkapping kan je in de warme zomermaanden altijd buiten zitten, ook wanneer het regent. Je kunt een overkapping ook gebruiken als afdakje voor de auto. Met een auto onder een overkapping hoef je veel minder vaak te krabben in de winter en blijft de auto langer schoon.

Je kunt een overkapping laten maken en neerzetten door een gespecialiseerd bedrijf, maar je kunt ook zelf een overkapping maken. Dit klinkt als een heel werk, maar in de praktijk val dit nog best mee. Wanneer je zelf een overkapping maakt, spaar je meestal geld uit. Daarnaast kun je de overkapping precies maken zoals je het zelf wilt. Tenslotte geeft het ook veel voldoening om zelf een mooie overkapping te maken.

Bouwpakket of zelf materiaal overkapping kopen
Ga je zelf een overkapping maken, dan moet de keuze worden gemaakt tussen een bouwpakket of een volledig eigen ontwerp. Veel bedrijven verkopen complete bouwpakketten. Met een bouwtekening zet je zelf de overkapping in elkaar. In het pakket zit alles dat je nodig hebt voor het de opbouw van de overkapping, inclusief materiaal voor de bevestiging.

Je kunt ook al het materiaal voor de overkapping zelf kopen. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Een voordeel is dat je de overkapping volledig naar eigen inzicht en ontwerp kunt maken. Ook ben je op deze manier vaak goedkoper uit. Dit vergt echter wel scherp inkopen doen. Fabrikanten van bouwpakketten kunnen het materiaal namelijk goedkoop inkopen.

Nadeel van zelf een overkapping ontwerpen en maken is dat je wel redelijk veel verstand van klussen moet hebben. Met een ontwerp van een bedrijf ben je er zeker van dat de overkapping stabiel en stevig is. Maak je zelf het ontwerp voor de overkapping, dan moet je er wel van ten voren zeker van zijn dat het een degelijk en haalbaar ontwerp is.

Stappenplan zelf overkapping maken

Stap 1: Staanders
Een groot deel van het ontwerp kan naar eigen smaak en inzicht worden gemaakt. Een aantal zaken moet wel goed op gelet worden. Allereerst moet er gekeken worden naar het type en aantal staanders. Bij een overkapping van bijvoorbeeld 4 meter breed bij 3 meter diep voldoen vier staanders. Kies voor staanders die lang genoeg zijn. De overkapping moet zeker 2 meter en 20 centimeter zijn om mensen niet een gevoel te geven dat ze moeten bukken onder de overkapping . De staanders moet ongeveer een meter diep in de grond worden gezet. Staanders moeten dus minimaal 3 meter en 20 centimeter lang zijn.

Meestal wordt er gekozen voor staanders van 12×12 centimeter. De staanders zetten we in de grond met een paalvoet of op een betonpoer. Een betonpoer oogt fraaier en gaat langer mee.

Stap 2: Draagbalken
In de tweede stap vormen we het raamwerk voor de overkapping. In principe is dit niets anders dan de staanders met elkaar verbinden via balken. We verbinden de staanders die op dezelfde lijn staan in de breedte gezien. Dit zijn dus de twee staanders die direct tegen het huis staan en de staanders die in de lengte van de overkapping op dezelfde lijn staan. Het ziet er het mooist uit wanneer je inkepingen maakt in de staanders en hier de draagbalken in monteert.

Stap 3: Dakbedekking
In de derde stap wordt het dak gemaakt. Vooraf moet er bedacht worden wat voor type dakbedekking je wilt. Op basis hiervan monteer je dakbalken die in de lengterichting van het dak lopen. Om de hoeveel centimeter je deze plaatst hangt af van je dakbedekking. Gebruik je bijvoorbeeld dakplaten van een meter breed, dan plaats je een balk om de meter of eventueel om de halve meter. Zo kan de dakbedekking stevig bevestigd worden.

Stap 4: Details
De basis van een overkapping staat nu. Je kunt nu zelf kiezen voor details, zoals een vloer, deur of trappetje.

Geef een reactie

Back To Top