Wie is Henk Krol?

thumbnail

De naam klinkt nog altijd veelvuldig in de media, maar wie is Henk Krol nu eigenlijk precies?

Henk Krol werd op 1 april 1950 geboren te Tilburg en werkte onder andere als journalist, voorlichter, ondernemer en politicus. Hij is onder andere bekend geworden als oprichter van de Gay Krant in 1979. Daarnaast ontving Henk Krol in 2009 de eerst uitgereikte Jos Brink-prijs als dank voor zijn bijdrage aan de bevordering van acceptatie van homoseksuelen in Nederland. Later nam hij een meer prominente positie in toen hij in 2012 voorzitter werd van de fractie 50+. Sinds 10 september is hij fractievoorzitter van de partij 50+ / Baay – Timmerman in de Tweede Kamer in afwezigheid van Martine Baay-Timmerman wegens ziekte.

Schandaal na schandaal
In 2013 kregen de media er lucht van dat de homo-coryfee als leider van de Gay Krant jarenlang heeft verzuimd om de pensioengelden van zijn personeel af te dragen. In reactie op de beschuldigingen gaf Krol te kennen dat hij dit geld zou gebruiken om een website voor minderjarige homoseksuelen op te zetten. Het geld bleek echter in verschillende bedrijven van Henk Krol zelf te zijn gestoken. Ook zou er geld van Stichting Vrienden van de Gaykrant zijn overgemaakt op de rekening van de fractie 50+. Dit was slechts het begin van een reeks aan financiële schandalen die sindsdien onder zijn naam aan het daglicht zijn gekomen. Verdere aantijgingen aan het adres van Krol betreffen het falsificeren van oplage cijfers van de Gay Krant richting potentiële aandeelhouders. Er zouden niet 60.000 maar 4.000 kranten worden verspreid. Ook zou Krol tijdens zijn functie als hoofdredacteur van het blad subsidiegelden hebben opgestreken dat was bedoeld voor onderzoek. Vanwege zijn decadente levensstijl zou Krol er een bijna koninklijke titel op nahouden. In sommige kranten en bladen wordt Krol betiteld als de ijdele Zonnekoning. Hiermee wordt gerefereerd aan de Zonnekoning Louis XIV (Lodewijk de veertiende) die berucht was om zijn buitensporige feestgedrag, decadente uitspattingen en egocentrische karakter.

Hoe nu verder met Henk Krol
De stroom berichten over vermoedelijke oplichtingspraktijken en andere schandalen is nog steeds niet gestopt. Bijna elke dag haalt Krol het nieuws. Stichting Vrienden van de Gaykrant overweegt gerechtelijke stappen te zetten tegen de voormalige hoofdredacteur. Zij en andere gedupeerden zullen gebruik maken van de diensten van advocaat Oscar Hammerstein. Waar Henk geroemd werd als voorvechter van het homo imago in Nederland, zal hij vermoedelijk eerder de geschiedenisboeken ingaan vanwege de talloze schandalen die aan hem kleven.

Geef een reactie

Back To Top