Wat is een zonnesteek?

thumbnail

Zoals de naam al aangeeft, ontstaat een zonnesteek vrijwel altijd door een grote hoeveelheid zonlicht (waardoor warmte ontstaat) in combinatie met te weinig drinken. Als het warm is gaat het menselijk lichaam zweten, hiervoor wordt er vocht verdampt uit het lichaam. Het is uitermate belangrijk dat het lichaam kan zweten, dit is namelijk de enige manier waarop het  zichzelf continue kan koelen. Natuurlijk heeft het menselijk lichaam geen onuitputtelijke bron van vocht wat verdampt kan worden, daarom is het belangrijk om dit regelmatig aan te vullen door voldoende te drinken. Op het moment dat u meer vocht verliest dan u drinkt, dan stijgt de temperatuur van uw lichaam en dit kan uiteindelijk zorgen voor een zonnesteek.

Zonnesteek voorkomen
Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen, zo is dit ook het geval bij een zonnesteek. Over het algemeen valt een zonnesteek gemakkelijk te voorkomen, door voldoende te drinken en regelmatig de schaduw op te zoeken. Het is voor het menselijk lichaam niet goed om gedurende lange tijd blootgesteld te worden aan fel zonlicht, ongeacht of u wel of geen zonnebrand gebruikt. Natuurlijk kunt u door het gebruik van zonnebrand een stuk langer in het zonlicht verblijven, maar om uitdroging te voorkomen dient u om het uur sowieso een tijdje in de schaduw te gaan zitten.

Wat te doen als u een zonnesteek heeft?
Helaas valt een zonnesteek niet altijd te voorkomen, daarom is het ook belangrijk om te weten wat u moet doen als iemand in uw omgeving last heeft van een zonnesteek. Laat de betreffende persoon allereerst onder een koele douche staan. Laat de persoon daarnaast ook direct voldoende drinken, zodat de hoeveelheid vocht wordt aangevuld. Ga absoluut niet meer de zon in op het moment dat u last hebt van een zonnesteek, bel eventueel 112 als iemand blijft braken of het bewustzijn verliest.

Geef een reactie

Back To Top