Wat eten egels?

thumbnail

Egels komen in heel Nederland voor en zijn regelmatig ’s avonds en ’s nachts te zien in tuinen. Als je een egel ziet, is hij vaak in de struiken of op een grasveldje aan het rondscharrelen met de neus op de bodem. Maar wat eten egels nou eigenlijk? Hoewel vaak wordt gedacht dat egels gras eten, zijn het echte insecteneters. Tussen het gras, de struiken en gevallen blaadjes speuren ze onder andere naar kevertjes en regenwormen.

Eten van egels in het wild
Egels zijn voornamelijk insecteneters, maar ook andere dieren kunnen soms op het menu van de egel staan. Wat egels eten hangt onder andere af van het aanbod en het seizoen. In de lente doen egels zich vooral tegoed aan regenwormen, rupsen en kevers. In de zomer zijn andere insecten beter te vinden. De egel past zich hierop aan en eet dan vooral wormen, slakken en kevers.

Maar wat eten egels nou als er wat minder aanbod is? Eigenlijk bijna alles wat het tegenkomt. Egels eten bijvoorbeeld ook pissebedden, duizendpoten, torren, spinnen en zelfs wespen. Vrijwel alles dat kruipt tussen het gras en in de grond kan worden gegeten. Egels hebben alleen moeite met kevers met een harde schaal of slakken met een hard huisje.

Ook andere kleine dieren worden door de egel gegeten wanneer het de mogelijkheid krijgt. Zo eten egels ook kleine hagedissen, padden, slangen en zelfs kleine muizen. Deze dieren moeten wel een makkelijke prooi vormen voor de egel, doordat ze bijvoorbeeld verzwakt zijn. Een egel is namelijk geen echte jager, maar meer een opportunist: het pakt wat het pakken kan.

Zelf egels voeren
Hoewel het meestal niet nodig is, kan het in principe geen kwaad om wilde egels bij te voeren. Maar wat eten egels nou uit onze eigen keuken? Egels kunnen prima worden bijgevoerd met kattenvoer of kleine hondenbrokken. Ook bijvoorbeeld rozijnen kunnen prima gevoerd worden. Voer egels echter niet met voedsel dat specifiek geproduceerd is voor mensen. Het eten van mensen is in de meeste gevallen niet geschikt door de ingrediënten die het bevat. Dit geldt ook voor iets simpels als brood bijvoorbeeld.

Bij de grotere dierenwinkels kunt u ook speciaal egelvoer kopen. Dit voer is samengesteld op basis van de behoeften van de egel. Met speciaal egelvoer ben je er zeker van dat de egel alleen de juiste stoffen binnenkrijgt en niet ziek kan worden van het voer.

 

 

Geef een reactie

Back To Top