Wasmachine schoonmaken

thumbnail

U wilt natuurlijk wel dat uw was altijd schoon is op het moment dat deze in de wasmachine is geweest, daarom is het belangrijk om regelmatig uw wasmachine grondig schoon te maken. Natuurlijk is het simpelweg een kwestie van bijhouden, tenslotte gaat uw wasmachine dan ook het langst mee. U kunt de buitenkant van de wasmachine gewoon schoonmaken met een vochtige doek en een sopje, u hoeft hiervoor geen speciale middelen te gebruik. Het schoonmaken van het rubber kunt u bijvoorbeeld doen met een zachte (oude) tandenborstel. Voor het schoonmaken van het rubber kunt u ook gebruikmaken van een vochtige doek.

De wasmachinetrommel kan worden schoongemaakt door een kookwas te draaien, dat is een was op een zo hoog mogelijke temperatuur. Het is aan te raden om 1 á 2 keer per maand een kookwas te laten draaien, om de wasmachine volledig schoon te houden. Het schoonmaken van het filter is voor elke machine anders, hiervoor zult u dus even de handleiding moeten raadplegen. Het is belangrijk dat u de filter goed terug plaatst nadat u deze grondig hebt schoongemaakt, anders kan er lekkage ontstaan.

Er zijn ook verschillende methodes om een vuile wasmachine te voorkomen. Als u de wasmachine niet gebruikt, dan is het aan te raden om het deurtje op te laten staan. Hierdoor kan het geheel goed doorluchten, dit zorgt ervoor dat de wasmachine minder snel gaat stinken. Laat de wasmachine ook leegpompen nadat u klaar bent met wassen, gebruikt water wordt hierdoor direct afgevoerd, waardoor u vervelende luchtjes kunt voorkomen. Gebruik ook bij het wassen niet teveel wasmiddel, de was wordt hierdoor niet schoner maar uw wasmachine wel een heel stuk vuiler.

Een wasmachine is er om vieze kleding schoon te maken, maar ook de wasmachine zelf kan vies worden. In een wasmachine kan een hoop kalkaanslag ontstaan, zeker op plekken in Nederland waar er veel kalk in het kraanwater zit. Ook zeepresten en vetresten kunnen de wasmachine aardig smerig maken. Gelukkig is de wasmachine schoonmaken minder lastig dan het misschien lijkt. Met een paar simpele handelingen maak je de wasmachine weer brandschoon en klaar voor een hoop nieuwe wasrondes.

Vetluis
Een berucht probleem in de wasmachine is vetluis. In wasmachines kan wasmiddel en vet achterblijven en op sommige plekken gaan ophopen. Hierin kunnen haren en stukjes stof achterblijven. Daarnaast voelen bacteriën zich hier prettig en gaan zich flink vermeerderen. Deze vieze plekken noemen we ook wel vetluis. Vetluis zorgt voor een vieze geur en grijze plekken op het wasgoed. Om van vetluis af te komen, verwijder je eerst alles vieze resten die je kunt zien in de wasmachine. Vergeet hierbij ook niet het zeepbakje te verwijderen en goed schoon te maken. Vervolgens laat je de wasmachine een lang programma op 60 of zelfs 90 graden draaien. De bacteriën kunnen hier slecht tegen en zullen grotendeels afsterven.

Kalkaanslag in de wasmachine
Een belangrijk onderdeel van het schoonmaken van je wasmachine is het verwijderen van de kalkaanslag. In kraanwater zit kalk opgelost. Dit kalk slaat soms neer op oppervlakten, waaronder de wasmachine. Je krijgt meer kalkaanslag als je vaak warm wast. Kalk is schadelijk voor de wasmachine. Ernstige kalkaanslag kan de wasmachine zelfs kapotmaken. Er zijn diverse middelen tegen kalkaanslag te koop. Wanneer deze niet goed werken, is het ook een optie om de wasmachine een lang programma op 90 graden te laten draaien met een kopje soda. Dit gaat de kalk goed tegen.

Zeef en filter wasmachine
Tussen de aansluiting van de waterslang en de kraan zit bij de meeste wasmachines een zeefje. Dit zeefje kan soms dichtslibben. Door dit zeefje regelmatig schoon te maken voorkom je een verstopt zeefje en ook schade aan je wasmachine. Soms zit er nog een tweede zeefje bij de aansluiting tussen de waterslang en de wasmachine zelf.

Ook het pluizenfilter van de wasmachine moet regelmatig schoon worden gemaakt. Dit filter is meestal met een klepje in de wasmachine te bereiken. De stof die op het pluizenfilter zit komt van de kleding die wordt gewassen. Maak het filter regelmatig schoon.

Geef een reactie

Back To Top