Voorwoord schrijven

thumbnail

Of u nu een werkstuk, scriptie of verslag schrijft, het voorwoord is een van de belangrijkste delen voor het introduceren uw onderwerp. Het voorwaard is één van de eerste teksten die de lezers te zien krijgen, het is natuurlijk de bedoeling om direct de aandacht van de lezer te pakken en deze gedurende de rest van de tekst vast te houden. Op het moment dat een voorwoord niet bijzonder interessant is, zal de lezer snel afhaken of de rest van de tekst minder aandachtig lezen. Het schrijven van een voorwoord kunt u op verschillende manieren aanpakken, het is uiteraard ook afhankelijk van wat de insteek van de rest van de tekst is. Veel mensen verwarren het voorwoord met een inleiding, maar het zijn heel verschillende soorten teksten. Een voorwoord heeft vrijwel altijd een persoonlijke tint, u vertelt bijvoorbeeld kort wat over uw eigen ervaringen die u tijdens het maken van de gehele tekst hebt opgedaan. Bij een inleiding geeft u kort aan waar de teksten over gaan en wat u allemaal in de teksten gaat vermelden.

Stap 1: Introduceer uzelf
De eerste stap is om de lezer met u kennis te laten maken, vertel kort wat over uzelf (de schrijver van de rest van de tekst). De introductie is voor een lezer heel belangrijk, tenslotte willen ze graag weten van wie de argumenten en beweringen in de verdere tekst zijn (ook om ze beter te kunnen plaatsen en te bekijken hoeveel waarde eraan gehecht moet worden).

Stap 2: Waarom gekozen voor het onderwerp?
In het tweede deel van het voorwoord geeft u aan waarom u voor het betreffende onderwerp hebt gekozen, geef eventueel kort het proces weer van het bedenken van de hoofd- en deelvragen. Vertel ook waarom het onderwerp zo interessant is en motiveer de lezers dusdanig dat ze graag verder willen lezen.

Stap 3: Bedankjes
Als u gebruik hebt gemaakt van kennis, vaardigheden en ervaringen van anderen (bijvoorbeeld interessante bronnen), dan is het natuurlijk wel zo netjes om deze mensen in het uiteindelijke resultaat hiervoor te bedanken. Het voorwoord is de ideale plek om belangrijke mensen te bedenken, maak hier echter geen waslijst van.

Stap 4: Het slot van het voorwoord
De afronding van het voorwoord is ook belangrijk, hiermee laat u aan de lezer zien dat het nu tijd is om aan de verdere teksten te beginnen. Het is gebruikelijk om een voorwoord te eindigen met de plaats waarin de tekst is geschreven en de datum van afronding (van het complete werk). Daarnaast kunt u ook uw naam met handtekening plaatsen om het voorwoord op een nette manier af te sluiten.

Geef een reactie

Back To Top