Toetsenbord instelling

thumbnail

Iedereen kent het wel: terwijl je aan het typen bent kom je erachter dat het bijvoorbeeld niet meer lukt een trema op de ‘e’ te zetten. Of je probeert een apenstaartje te typen, maar krijgt een aanhalingsteken. Dit heeft te maken met je toetsenbord instelling. De toetsenbord instelling vertelt je computer wat voor type toetsenbord je gebruikt. In verschillende landen heb je namelijk verschillende toetsenbordindelingen. Zo gebruikt men in Frankrijk bijvoorbeeld een zogenaamde AZERTY-toetsenbord. Dit slaat op de eerste zes letters van de bovenste rij. Nederlandse toetsenborden hebben een QWERTY-indeling.

Je kunt het toetsenbord instellen op verschillende landen. In Nederland gebruiken we de instelling ‘Nederland (Nederlands)’ . Hier hoort de toetsenbordinstelling ‘Verenigde Staten (Internationaal)’ bij.

Soms is deze instelling echter anders, bijvoorbeeld als je het toetsenbord instelt op ‘Verenigd Koninkrijk (Engels)’. Dit merk je niet direct, behalve wanneer je bepaalde leestekens wilt typen. Een Engels toetsenbord heeft boven de twee bijvoorbeeld een aanhalingsteken staan in plaats van een apenstaartje. Heb je het toetsenbord ingesteld op Engels, dan krijg je dus een aanhalingsteken als je op Shift + 2 drukt. Niets is zo storend als continu verkeerde leestekens typen, maar gelukkig is het makkelijk aan te passen bij de instellingen van je toetsenbord.

Leestekens werken niet of verkeerd
Het toetsenbord is ingesteld op de verkeerde toetsenbord instelling. Heb je het toetsenbord bijvoorbeeld op ‘Verenigd Koninkrijk’ ingesteld, dan denkt je computer dus dat je gebruik maakt van een Engels toetsenbord. Dit moet je in de instellingen aanpassen naar een toetsenbord met de Amerikaanse indeling.

Windows 8: Druk op Windowsknop op het toetsenbord – Typ ‘Invoermethoden’ en druk rechts op Instellingen – veranderen naar Nederlands toetsenbord met instelling ‘Verenigde Staten (Internationaal)’.

Windows 7 en Vista: Start – Configuratiescherm – Klok, taal en regio – Toetsenborden of andere invoermethoden wijzigen – Toetsenborden en talen – Toetsenborden wijzigen – veranderen naar Nederlands toetsenbord met instelling ‘Verenigde Staten (Internationaal)’.

Windows XP: Start – Configuratiescherm – Landinstellingen – Talen – Details voor venster Tekstservices en invoertalen – veranderen naar Nederlands toetsenbord met instelling ‘Verenigde Staten (Internationaal)’.

Bij sommige computers staat op de taakbalk onderin al een snelknop naar de toetsenbord instelling. Hier kun je het toetsenbord snel veranderen naar de juiste toetsenbord instelling. In de instellingen kun je zelf bepalen welke verschillende toetsenbord instellingen je onder de snelkop wilt zetten. Zo kun je snel wisselen tussen verschillende toetsenbord instellingen.

Geef een reactie

Back To Top