Tips voor doorslapen baby

thumbnail

Als een baby wordt geboren heeft hij nog geen eigen ritme. Dat ontwikkelt zich in de maanden die volgen. In de maanden na de geboorte slaapt een baby ongeveer zestien uur per dag en wordt elke vier uur wakker om zich te laten voeden. Langzaam begint zich een ritme af te tekenen, dat afhankelijk van de conditie van de ouders een kans krijgt zich te consolideren. Omgevingsfactoren zijn hierbij van grote invloed.

Ouders
Veel ouders durven niet diep te slapen als het niet goed met het slaapritme van hun baby. Sommige ouders nemen hun kind op schoot om hem of haar te troosten en hem of haar via een vast ritueel weer in slaap laten vallen. Het geval wil dat dit op een gegeven moment minder goed gaat werken. Bij huilende baby’s is het belangrijk om een goed onderscheid te maken tussen goede slapers en slechte slapers. Alle baby’s hebben namelijk perioden dat ze wakker liggen. De zogenaamde goede slapers zijn baby’s van wie de ouders zelf goed doorslapen, waardoor ze niet merken dat hun kinderen wakker zijn. De lastige slapers verstoren de nachtrust van hun ouders, doordat zij hun aandacht trekken. Elke baby heeft dat snel door. Eenmaal er succes is, gaat de baby instinctief harder huilen of geluid maken, zodat de ouders de aandacht geven die ze graag hebben. Beloon de baby dus niet wanneer het begint te huilen.

Weinig rituelen
Het gaat er ook om een baby al vroeg te leren zonder veel aandacht en poespas in slaap te laten vallen. Hoe meer je rituelen je bedenkt en toepast, hoe moeilijker het ’s nachts is voor het kind zonder al deze rituelen weer in slaap te vallen. Het is daarom raadzaam om eventuele problemen direct de kop in te drukken. Medicijnen hebben overigens weinig zin. Tenminste, als het gaat om medicijnen voor slaapproblemen bij baby’s.

Geef een reactie

Back To Top