Schenkbelasting 2015

thumbnail

Over het schenken van geld dien je belasting te betalen. Vrijwel ieder jaar worden de percentages aangepast. In 2015 is het bijvoorbeeld duurder geworden om geld te schenken. In 2014 kon je profiteren van vrijstellingen, maar deze zijn in 2015 komen te vervallen. Zo was er in 2014 een verhoogde vrijstelling van 100.000 euro.

Wie betaalt schenkbelasting?
Doorgaans dient de ontvanger schenkbelasting te betalen. Een belastingvrije schenking is overigens wel mogelijk, maar dit is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste hangt het af van de ontvanger, ten tweede het jaar van de schenking en ten derde de hoogte van het te schenken bedrag. De schenker kan ook het te betalen bedrag voor zijn of haar rekening nemen. Dat noemt men vrij van recht schenken. Hier kan voor worden gekozen, maar dit is niet de regel. Hierbij wordt overigens ook de belasting een schenking en hiervoor moet belasting worden betaald.

Geld schenken in 2015
Het schenken van geld is in 2015 dus duurder geworden dan in 2015. In 2014 kon je belastingvrij schenken tot 100.000 euro. Dat bedrag kon je aan iedereen schenken. Dat is dit jaar anders, want alleen aan je kind(eren) kun je een relatief hoog bedrag schenken zonder belasting te betalen. Er is een schenkingsvrijstelling voor het schenken van jaarlijks 5277 euro. Eenmalig mag een ouder of mogen ouders daarnaast tussen de 25.322 en 52.752 euro schenken. Er gelden wel voorwaarden. Het kind of partner moet tussen de 18 en 40 jaar zijn en het geld moet worden besteed aan een eigen woning of studie. Daarnaast mag men niet gebruik gemaakt hebben van de verruimde vrijstelling van 2014. Op de website van de belastingdienst kun je alle percentages vinden wanneer je meer geld wilt schenken of geld wilt schenken aan anderen.

Schenken of erven?
Het schenken van geld is aan te raden, want als iemand geld erft dient zo’n persoon meer belasting te betalen. Geld schenken levert dus een aanzienlijke belastingbesparing op. Ben je reeds op leeftijd en wil je geld schenken, dan is dat ook om een andere reden verstandig. Door geld te schenken aan bijvoorbeeld je kinderen, voorkom je dat je later je eigen vermogen moet ‘opeten’ als je in een verzorgingstehuis woont. Door het schenken van geld word je vermogen minder groot en hierdoor ook je eigen bijdrage aan het verzorgingstehuis.

In plaats van het direct schenken van geld is het ook mogelijk om een schenking op papier te doen. In dat geval wordt er niet direct geld geschonken, maar krijgen kinderen bij overleden van de ouders geld. De kinderen betalen 6% rente over de schenking en dat is minder dan wanneer er erfbelasting moet worden betaald.

Geef een reactie

Back To Top