Satelliet televisie

thumbnail

Bij satelliet televisie kijk je televisie via televisiesignalen die je rechtstreeks van satellieten ontvangt. Voor satelliet televisie heb je een schotelantenne nodig. Deze schotelantenne vangt de televisiesignalen op van de satelliet. Satelliet televisie heeft enkele voordelen ten opzichte van televisie via de kabel. Satelliet televisie wint dan ook nog altijd aan populariteit in Nederland.

Voordelen satelliet televisie
Met satelliet televisie kun je vrij voordelig een groot aantal televisiezenders ontvangen. Bij kabeltelevisie ontvangt het kabelbedrijf het satellietsignaal en stuurt dit signaal over de kabel door naar de klant. Een provider kan ervoor kiezen de klant extra te laten betalen voor bepaalde zenders. Dit probleem heb je niet met satelliet televisie. Er zijn veel zenders te ontvangen die free-to-air zijn. Dit betekent dat je ze gratis kunt ontvangen. Voorbeelden hiervan zijn de BBC-zenders van Groot-Brittannië en staatszenders van bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en Turkije. Bij televisie via de kabel moet voor veel van deze zenders extra worden betaald.

Naast het grote aanbod aan zenders, is de kwaliteit van satelliet televisie erg hoog. Je ontvangt het televisiesignaal direct van de satelliet. Er zijn daardoor minder tussenstappen die de kwaliteit kunnen verminderen.

Verschillende posities satelliet televisie
De satellieten voor satelliet televisie zijn allemaal bezit van het bedrijf SES Astra. We spreken daarom over de Astra satellieten. De satellieten waar de televisiesignalen vandaan komen staan op verschillende posities ten opzichte van de aarde. Om deze signalen te kunnen ontvangen moet je de schotelantenne richten op deze specifieke posities.

Voor Nederland is de Astra 19,2° O positie het meest belangrijk. Op deze positie zit de Nederlandse publieke omroep en zitten de Nederlandse commerciële zenders. Ook vind je op deze positie enkele versleutelde zenders die je kunt ontvangen wanneer je een abonnement hebt bij Canal Digital. Naast de Nederlandse en betaalde zenders, vind je op de Astra 19,2° O positie ook veel gratis zenders. Onder andere Duitse, Franse, Amerikaanse, Aziatische en enkele Arabische zenders zijn te ontvangen op deze positie.

Een andere belangrijke satellietpositie is de Astra 28,2° E positie. Op deze positie vind je veel gratis Britse zenders, waaronder de BBC-zenders, ITV en Channel4. Daarnaast zijn er nog enkele zenders te ontvangen uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Brazilië.

De laatste belangrijke satellietpositie is de 23,5° E positie. Op deze positie ontvang je de Nederlandse regionale zenders en enkele themakanalen van Canal Digital. Voor de themakanalen moet betaald worden voordat je deze kunt ontvangen.

Met speciale ontvangers kunnen televisiesignalen van meerdere satellietposities tegelijkertijd ontvangen worden.

Geef een reactie

Back To Top