Regels omtrent melkpoeder kopen?

thumbnail

Er zijn rond het kopen van melkpoeder diverse regels opgesteld. Opvallend zou je zeggen, maar wij leggen graag uit waarom bijvoorbeeld supermarkten regels hebben opgesteld voor het kopen van melkpoeder. In de afgelopen jaren ontstond er namelijk een ware run op babymelkpoeder en nu hopen supermarkten dat regels er voor kunnen zorgen dat deze run wordt gestopt.

Populariteit van Nederlands melkpoeder
‘Nederlands’ melkpoeder is populair vanwege de betrouwbaarheid. Vooral Chinezen kopen graag onze melkmoeder. Dit komt door melkpoederschandalen in het Aziatische land.
In 2008 werden tienduizenden Chinese kinderen ziek na het drinken van vergiftigd melkmoeder. Sommige baby’s overleefden de vergiftiging niet en ook twee jaar later vonden Chinese autoriteiten opnieuw vergiftigd melkpoeder. Zo bevatte het poeder tot enkele honderden keer de toegestane hoeveelheid melanine. Dit is een verboden stof en deze grondstof voor plastic wordt en werd veel gebruikt voor het verhullen dat de melk is aangelengd met water.

Tekort aan melkpoeder
Door de schandalen in China willen jonge ouders geen Chinees melkpoeder kopen. Zij kopen daarom het liefst melkpoeder uit landen zoals Nederland. Hierdoor is er in Nederland een tekort ontstaan aan melkpoeder. De vraag is namelijk met enkele tientallen procenten toegenomen. De producten van melkpoeder varen hier natuurlijk wel bij, maar Nederlanders staan geregeld voor lege schappen. Overigens zijn er ook producenten die er niet blij mee zijn, omdat ze sancties kunnen verwachten. De Nederlandse eisen voldoen naar het schijnt niet aan de Chinese. Het is in de afgelopen jaren geregeld voorgekomen dat de schappen in de supermarkt leeg waren. Nog altijd staan er soms hele groepen Chinezen in de supermarkt, die alles meenemen. Zij kopen de pakken voor circa 10 tot 15 euro en verkopen deze vervolgens door voor liefst vijftig tot zeventig euro per pak.

Regels
Om te voorkomen dat schappen snel leeg worden gehaald hebben diverse supermarkten in Nederland regels opgesteld. In sommige Nederlandse supermarkten hangen bordjes met daarop aangegeven hoeveel melkpoeder je maximaal mag kopen. Supermarkt Jumbo verkoopt daarnaast alleen babymelkpoeder aan klanten die ook andere boodschappen doen. Zij moeten naast Nutrilon melkpoeder voor minimaal 10 euro andere boodschappen doen. De supermarktketen hoopt op deze manier melkpoederhandelaren buiten de deur te houden.

Mogelijk dat andere supermarkten zoals Albert Heijn, Plus of C1000 snel zullen volgen, want veel maatregelen leverden in de afgelopen jaren niet het gewenste resultaat op. Het product is overigens ook online te koop, maar bij diverse webshops geldt dezelfde restrictie.

Geef een reactie

Back To Top