Boetes snelheid 2015

thumbnail

Het overkomt vroeg of laat vrijwel iedere automobilist: een boete voor te snel rijden. Een boete is natuurlijk vervelend, maar vaak dien je deze te betalen. Beroep aantekenen is mogelijk, maar veel automobilisten weten dat ze de boete terecht hebben gekregen. Ieder jaar worden de boetes voor te hard rijden opnieuw vastgesteld. In 2015 zijn de snelheidsboetes in vergelijking met 2014 nauwelijks omhoog gegaan.

Hoogte van de boete
De hoogte van een snelheidsboete hangt af van diverse factoren. Allereerst beginnen boetes voor snelheid vanaf een overtreding van 4 kilometer per uur. Als je op een weg rijdt waar je 80 mag rijden en je rijdt 85 kilometer per uur, dan betekent dit niet dat je direct een boete krijgt. Er vindt meestal nog een correctie plaats tussen de meting en de werkelijke snelheid. Onder 100 kilometer per uur bedraagt de correctie 3 kilometer per uur. Boven 100 kilometer per uur gaat het om 3%. Naast de correctie heb je te maken met de plaats waar je te hard rijdt. Binnen de bebouwde kom zijn de boetes hoger dan buiten de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom is de kans immers groter dat je iemand aanrijdt. Denk aan kinderen die onverwacht de straat oversteken of fietsers die onverwachte manoeuvres maken. De boetes op de snelweg zijn in verhouding het laagst, maar desondanks moet je soms nog altijd diep in je geldbuidel tasten.

Binnen en buiten de bebouwde kom
Als je op de snelweg en buiten de bebouwde kom 4 kilometer per uur te hard rijdt krijg je een boete van 23 euro. Binnen de bebouwde kom gaat het om 26 euro. Bij 10 kilometer per uur te hard betaal je 59 euro als je op de snelweg rijdt, 63 euro buiten de bebouwde kom en 67 euro binnen de bebouwde kom. Rijd je binnen de bebouwde kom 12 kilometer per uur te hard, dan dien je een boete van 100 euro te betalen. Daarna beginnen de boetes voor zowel binnen als buiten de bebouwde kom hoog op te lopen. Bij een overschrijding van 40 kilometer per uur zal de officier van de justitie de hoogte van de boete vaststellen. Binnen de bebouwde kom geldt hiervoor een minimum van 30 kilometer per uur. Bij wegwerkzaamheden riskeer je overigens een hogere boete.

Geef een reactie

Back To Top